Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Розкол у ПЦУ: до Філарета приїхало тільки 4 єпископи

  • 14.05.2019, 14:15
  • 1 006

У вівторок у Володимирському соборі Києва проходить молитовне святкування на честь священномученика Макарія.

Це традиційне для УПЦ Київського патріархату свято опинилося у центрі скандалу, після того, як з'явилась інформація про наміри Філарета відновити діяльність УПЦ КП, повідомляє ВВС.

Запрошення на святкування були надруковані на бланках Київського патріархату і підписані «патріархом Київським і Всієї Руси-України» Філаретом.

У відповідь на запрошення Філарета на святкування приїхали тільки чотири єпископи з понад 60: архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент, а також група ієрархів із колишніх приходів УПЦ КП у Росії митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф, його вікарій Петро та єпископ Адріан.

Не прибув один із найвпливовіших ієрархів ПЦУ, який на об'єднавчому соборі був основним конкурентом Епіфанія на предстоятельство у новій церкві, митрополит Луцький і Волинський Михаїл, якого джерела називали одним із можливих союзників Філарета.

Митрополит Епіфаній також не прибув до Володимирського собору. У цей день у нього запланований візит до Маріуполя.

Під час літургіі Філарет помянув у диптиху предстоятелів помісних православних церков митрополита Київського і Всієі України Епіфанія. Це означає, що Філарет визнає предстоятельство Епіфанія.

Схожі новини