Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Ми проти того, щоб малий бізнес Львова був у „ручному“ управлінні»

Підприємці тимчасових малих архітектурних форм вимагають від мерії скасувати ухвалу сесії, яка забороняє торгівлю алкогольними та слабоалкогольними напоями

14 травня 2019 року під Львівським окружним адміністративним судом відбулася акція протесту підприємців — власників кіосків. Причиною їхнього обурення стала ухвала сесії № 4803, яка забороняє торгівлю алкогольними, слабоалкогольними напоями та пивом у тимчасових спорудах. Цю ухвалу нещодавно прийняли депутати Львівської міської ради з подачі чиновників Ратуші. Підприємці кажуть, вибіркова боротьба влади з алкоголізмом у місті поставить під загрозу роботу малого і середнього бізнесу. Тим часом, у мерії пригрозили: будете ігнорувати ухвалу і продавати пиво — торгові точки «ліквідують»…

«Заборона стосується тимчасових споруд площею понад 20 квадратних метрів. У більшості випадків вони цілком відповідають критеріям цивілізованої торгівлі: мають касові апарати, хороший зовнішній вигляд чи є навіть мережею. Єдина причина дискримінації — кіоски стоять не на фундаменті, а на палях. Ухвала № 4803 — дискримінаційне обмеження по відношенню до малого та середнього бізнесу у Львові», — сказав «ВЗ» власник кіоску пан Руслан.

11 квітня цього року львівський підприємець Андрій Сітарчук зареєстрував електронну петицію, в якій вимагає скасувати ухвалу, що забороняє торгівлю алкогольними, слабоалкогольними напоями та пивом у тимчасових спорудах. Автор петиції зазначив, що ця ухвала позбавляє підприємців та ФОПів засобів для існування, також змусить закривати магазини. «Заборона мерії призведе до безробіття багатьох львівʼян, — каже Андрій Сітарчук. — Місто втратить чималі кошти, бо зменшаться суми сплати акцизного податку».

Петиція уже набрала 542 голоси з 500 необхідних і має бути розглянута 16 травня на сесії Львівської міської ради. Бізнес очікує на і скасування ухвали. Власники кіосків вважають, що внаслідок дії цієї ухвали у Львові може розвинутися ринок нелегального алкоголю, споживачів позбавлять права вибору. «Ми проти того, щоб бізнес Львова був у „ручному“ управлінні, — сказав „ВЗ“ співзасновник громадської організації „Я львів’янин“ Роман Жук. — Не дамо чиновникам монополізувати ринок! Якщо у Львові хтось хоче „побороти алкоголізм“, то нехай забороняють продаж не лише у кіосках, а й у всіх закладах, або винесуть цей бізнес за межі міста. Правила мають бути одні для всіх».

Коментар для «ВЗ»
Галина Шарко, начальник відділу торгівлі Львівської міської ради
Мета ухвали — зменшити у місті кількість алкогольних магазинів та алкогольних точок. Ухвала ніяк не утискає малий та середній бізнес, оскільки там йдеться про «рекомендацію суб’єкту підприємницької діяльності припинити реалізацію алкоголем». Їм ніхто не забороняє реалізовувати у кіосках інші товари — продукти, напої. У Львові діє заборона продажу алкоголю у нічний час, є ефективною. Ми вирішили посилити методи боротьби з алкоголізмом. Порівняно з європейськими містами, у Львові занадто багато точок продажу алкоголю. Наприклад, у Норвегії на 20 тисяч мешканців — один алкогольний магазин, а у Львові — аж 24 магазини.

Ухвала не передбачає штрафів, якщо підприємці торгуватимуть алкоголем. У документі прописано — якщо не припинять реалізацію пивом та іншими слабоалкогольними напоями, постане питання про виключення їх з комплексної схеми розміщення тимчасових споруд.

Схожі новини