Передплата 2024 «Добра кухня»

Прокурор САП дозволив екс-нардепу Крючкову, якого підозрюють у розкраданні державних коштів, виїхати за кордон за сімейними обставинами

  • 14.05.2019, 14:33
  • 417

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України дозволили виїхати за кордон на 10 днів екс-депутату та колишньому голові правління «Енергомережі» Дмитру Крючкову, якого підозрюють у завданні збитків державі в енергетиці на суму понад 346 мільйонів гривень. З нього зняли електронний браслет і повернули паспорт.

Він уже вилетів до Німеччини, повідомляє Радіо Свобода.

Як пояснив заступник голови САП Володимир Кривенко, дозвіл на виїзд за кордон Крючкову надали на 10 днів, а приводом для цього стала операція його сину. При цьому, в спеціалізованій прокуратурі розраховують на те, що по завершенню цього терміну бізнесмен повернеться в Україну.

Раніше в програмі «Схеми: корупція в деталях» були оприлюднені записи телефонних розмов Крючкова із першим заступником фракції «Блоку Петра Порошенка» у Верховній Раді Ігорем Кононенком і братами-бізнесменами Ігорем та Григорієм Суркісами, на яких обговорюється схема з виведення сотень мільйонів гривень з українських обленерго — на прохання журналістів перед публікацією вони були верифіковані американськими спеціалістами, які співпрацюють з урядом США.

​17 квітня Солом’янський суд Києва взяв під варту бізнесмена Дмитра Крючкова, якого 15 квітня екстрадували з Німеччини до України, з альтернативою застави у розмірі 7 мільйонів гривень — хоча обвинувачення клопотало про розмір застави у 346 мільйонів гривень, що відповідає сумі завданих збитків. Тоді ж прокурори САП заявили, що планують оскаржувати це рішення.

А за декілька днів, 19 квітня Дмитра Крючкова випустили із СІЗО під заставу в 7 мільйонів гривень, яку вніс його адвокат Олександр Лисак, і зобов'язали носити електронний браслет. Згодом суд відмовив у задоволенні апеляції САП щодо збільшення розміру застави Крючкову — і залишив її без змін.

Правоохоронці підозрюють Крючкова в розкраданні коштів «Запоріжжяобленерго», понад 60% акцій якого належать державі. ​За словами детективів, НАБУ також вивчає причетність до схеми Ігоря Кононенка і братів Суркісів, останніх раніше вже викликали на допит після виходу журналістського розслідування. У записах, оприлюднених журналістами, співрозмовники, у тому числі, обговорюють і цю оборудку.

Дмитро Крючков — колишній народний депутат. Із 2006-го півтора року був у фракції «Блоку Юлії Тимошенко» — працював у комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу. У 2014-му — став керівником приватної компанії «Енергомережа». І вже за рік вона взяла під контроль роботу кількох обленерго.

Схожі новини