Передплата 2024 ВЗ

Боргу, який у Зеленського пропонують списати з ФОПів, не існує

  • 13.05.2019, 17:05
  • 569

Представник команди новообраного президента України Володимира Зеленського Данило Гетманцев, який відповідає за економічний і податковий напрям, заявив, що з фізичних осіб-підприємців можуть списати 7,4 мільярди гривень заборгованості за Єдиним соціальним внеском, хоча загальний податковий борг ФОП становить лише 2 млрд грн.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на платформу для роботи з відкритими даними Опендатабот.

Так, у платформі проаналізували динаміку закриття ФОП після 2017 року й зростання податкового боргу ФОП перед державним бюджетом.

Загальна заборгованість перед державним бюджетом з моменту дії закону зросла лише на 500 млн грн. Загальна заборгованість на даний момент становить 2,05 млрд гривень.

Водночас, кількість ФОПів зменшилась. Так з 2017 року припинили діяльність 300 тисяч підприємців.

Крім того, якщо врахувати тільки сегмент ФОП, у яких борг менше 20 тисяч грн (ті, хто не встиг закрити ФОП за ці два роки, і хто не платив ЄСВ весь цей час), то їх заборгованість збільшилася лише на 12 млн грн.

Раніше Гетманцев повідомив, що наразі команда президента працює над законопроектом, який списує борги з єдиного соціального внеску, які мають фізичні особи-підприємці.

Він також розкритикував рішення уряду знизити ставку ЄСВ з понад 34% до 22%.

Крім того, Гетманцев озвучив перші податкові законопроекти, які Зеленський внесе на розгляд Ради після інавгурації. Серед них — запровадження податку на виведений капітал, реформа податкової міліції та запровадження боротьби з ухиленням від оподаткування (плану BEPS).

НАгадаємо, у Пенсійному фонді повідомляли, що недоотримали 2 мільярди гривень доходів від ЄСВ.

У Міністерстві соціальної політики запропонували підвищити ставки ЄСВ для підприємств зі шкідливими умовами праці на 7−15%.

Схожі новини