Передплата 2024 ВЗ

Кава для львівської погоди, для селфі та із «золотої» кавомашини

Журналіст «ВЗ» шукала у кав’ярнях Львова оригінальні кавові напої

Львів давно визнано кавовою столицею України. Левова частка туристів приїжджають сюди не лише за емоційними враженнями, а й щоб випити філіжанку справжньої львівської кави. Адже кава — один з брендів міста Лева, і це значно більше, ніж процес кавування. Піти на каву для львів’ян означає насамперед душевну відверту розмову, а ще — ділові перемовини, романтичне побачення, освідчення у почуттях… Журналіст «ВЗ» шукала у кав’ярнях оригінальні кавові напої. Чи є кава «з перцем», кава для вдалого дня і «Бандерівська».

… Мої друзі з Києва, які гостювали у Львові, теж загорілися ідеєю дегустації оригінальних кавових напоїв. Кажуть, у Львові навіть звичайне Еспресо та Американо смакує по-особливому, не так, як деінде. Йдемо шукати щось «з перчинкою». На вихідні у кафе центру традиційно багато гостей. Столики на літніх майданчиках зайняті, всередині кафе ще можна знайти якесь місце для кавування.

У затишному кафе, що неподалік церкви Андрія, каву готують по-особливому. На пінці буде ваше селфі. Вас сфотографуюють і за 5−7 хвилин можна смакувати селфі-кавою. Такий оригніальний напій коштує 60 гривень. Можна зробити селфі і на прянику, який подають до кави. За це треба заплатити теж 60 гривень.

Заходимо у новостворену кав’ярню на площі Ринок, беремо меню. Звертаю увагу на лавандову каву (на основі ніжних вершків плюс квіти лаванди), вершкову та каву для львівської погоди. Оскільки у місті Лева часто дощить, потрібно збадьоритися кавою для львівської погоди. Ці напої коштують 45−52 гривні. До нашого столика підійшла офіціант. Молода дівчина приємної зовнішності, родом з Криму. Рекомендує мені пробувати місцеву фірмову каву — «Леополіс». Каже, це правдива львівська кава, зварена на піску, на трояндовій воді. За філіжанку треба викласти з гаманця 40 гривень. Можна обрати коктейль «Леополіс», який «надасть потрібного настрою». Принаймні така реклама цьому напою написана в меню. Я все ж зупинила свій вибір на каві для львівської погоди (на фото). «Родзинка» цього напою — густі вершки зверху чашки. І десерту не потрібно… Напій мені сподобався, тож прямуємо далі інспектувати.

Так виглядає кава для львівської погоди
Так виглядає кава для львівської погоди

Через дорогу є креативний ресторан, де пригощають «золотою кавою». Її варять в унікальній кавомашині, корпус якої виготовлено із справжнього золота. Офіціант закладу Євгенія сказала нам, що таких дорогих кавових машин є лише три у світі (мовляв, не кожен успішний ресторатор зможе собі дозволити придбати дорожезну техніку для роботи).

Уточнюю в офіціанта, чим унікальна кава, приготовлена у «золотій» машині. «Працює з дрібним помолом, каву роблять на подвійному еспресо — міцна з насиченим смаком, — поділилася секретом Євгенія. — Кожен гість може особисто подивитися, як бариста готує каву на „золотій“ машині, зняти відео на телефон».

“Золота” кавова машина, яка готує надзвичайно смачну каву зі збалансованим смаком та ароматом
“Золота” кавова машина, яка готує надзвичайно смачну каву зі збалансованим смаком та ароматом

У ресторані є спеціальне меню «золотої кави». Еспресо та Американо — 70 гривень за філіжанку, Американо з молоком — 80, Капучіно — 90, Лате — 90, Irish coffe — 170.

Оригінальну каву я зі своїми гостями знайшла і в кав’ярні на вул. Лесі Українки. Там пригощають фітнес-кавою — на соєвому, кокосовому і мигдалевому молоці (70 гривень за філіжаку).

В одній з найдавніших кав’ярень, що на вул. Вірменській, варять каву на піску. Працівники закладу кажуть, за цією технологією варять смачний напій з 70-х років. «Фірмова» кава — 28−44 гривні.

Фото автора

Схожі новини