Передплата 2024 ВЗ

Як уникнути меланоми і розпізнати підозрілі родимки на тілі

  • 13.05.2019, 19:53
  • 1 793

Цього тижня безкоштовний огляд пропонували усім українцям, бо щороку на 5−7% більше стає хворих на рак шкіри або меланому.

Це одна з небагатьох онкохвороб, яку можна запідозрити самостійно, просто оглядаючи себе у дзеркалі, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Те, що ми так сильно любимо, може стати нашим найгіршим ворогом. Теплі промені є причиною серйозних проблем, адже ультрафіолет дарує не лише красиву сексуальну засмагу, а й може призвести до невтішного діагнозу.

Анна Дем’янова раніше працювала в університеті викладачкою. Проте жінка розповіла, як її життя змінилось на до і після. «Меланома і слово рак — різні. На той час я взагалі не знала, що це значить… У 17 років ми поїхали в Карпати. Як всі діти, плавали, загоряли, а після того я помітила на спині біля моєї найбільшої родимки білу пляму», — пригадала жінка.

Лише за п’ять років Анна зрозуміє масштаб біди, а на той час їй було байдуже на якісь там плями. Згодом вона вийшла заміж і просто насолоджувалась життям. З часом вона завагітніла, але цей щасливий момент раптово і дуже боляче обірвався. Дитину вона втратила. І, як виявилося, причиною могла стати давня плямка на її тілі. Після видалення злоякісного утворення на Анну чекали півроку радіо- та хіміотерапії. І нарешті настало одужання. «Мені сказали, навряд я зможу народити здорових дітей після такої серії хіміотерапій. Це була єдина моя мрія, моя мета», — повідомила Анна Дем’янова.

Схоже на дерево розгалуження на шкірі — насправді клітини шкіри, які виробляють меланін. Ви про нього точно чули, адже від нього залежить колір шкіри і волосся. А ще саме цей пігмент захищає від шкідливого впливу сонця. Та через, наприклад, ультрафіолет або генетичні особливості може відбуватися трансформація. Тоді клітини-дерева — меланоцити — мутують в злоякісну меланому.

У всьому винна мода, так стверджують лікарі. Короткі спіднички, шорти замість штанів. Чим менше на нашому тілі одягу, тим більша вірогідність захворіти, тому що тоді все більше ділянок шкіри потерпають від ласкавого, але і сонця, що вбиває. «У нас помирає 1100 пацієнтів, а у США — 8000. Але у США діагностують 80 тисяч, а у нас 3500», — заявив лікар-онколог Сергій Коровін.

Тобто у нас помре кожен третій хворий, а в Америці — лише один із восьми. Тому коефіцієнт смертності вражає. Причина — пізня діагностика. Хоча насправді, це один з небагатьох видив онкозахворювань, який можна побачити, просто подивившись на себе в дзеркало.

За словами фахівця, злоякісне утворення має нерівномірний колір, чорний колір, нерівні краї. Воно вибухає. Будь-який дерматолог скаже, що це злоякісна меланома.

Також ознаками є: якщо пігментна пляма збільшується; змінює колір; змінює форму. Тому тоді вам терміново потрібно до лікаря, адже лише він може чітко поставити діагноз і врятувати ваше тіло. А от психологічно у таких випадках мають допомагати близькі і навіть сам пацієнт.

Еніопсихолог Ірина Заверуха-Середа працює саме з тяжкими хворими. Вона переконана, що в кожної хвороби, крім фізичної причини, є ще й причина психологічна. За її словами, такі онкологічні захворювання є в тих, хто має дуже великий рівень недовіри. Тому задача близьких — створити максимально довірливу та комфортну обстановку. «Мені це вдалося і вдалося двічі. Це був довгий шлях. До своїх дітей. До своїх здорових дітей», — констатувала Анна Дем’янова.

У групі підвищеного ризику перебувають люди зі світлою шкірою, світлими очима, світлим або рудим волоссям, ті, у кого багато родимок на тілі. Та навіть ті, хто кілька разів згорав на сонці ще в дитинстві. Цим людям не можна засмагати навіть при використанні сонцезахисних засобів.

Запобігти меланомі набагато легше, ніж потім її лікувати. Тому уникайте сонця в години його найбільшої активності, забудьте про солярії. І, звісно, дивіться в дзеркало — для меланоми це перший медичний інструмент і перший сигнал мчати до дерматолога.

Схожі новини