Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Скандал навколо «ПриватБанку»: Радник Зеленського розповів, чи можливо повернути установу попередньому власнику

  • 11.05.2019, 19:53
  • 562

Повернути «ПриватБанк» попереднім власникам буде фізично неможливо, навіть якщо таке рішення підтримають суди всіх інстанцій.

Про це заявив в інтерв’ю Liga.net колишній міністр фінансів України, член команди новообраного президента України Олександр Данилюк, повідомляє ТСН.

«Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною націоналізацію „ПриватБанку“. Навіть якщо припустити, що суди вищих інстанцій це рішення підтримають, його неможливо буде виконати. Немає практичного способу зробити повну реституцію „ПриватБанку“ і повернути його попереднім власникам», — сказав Данилюк.

За словами колишнього очільника Мінфіну, держава вклала в банк понад 150 млрд гривень під час націоналізації, тож в разі повернення і державні кошти необхідно буде повернути до казни, через що зменшиться капітал банку. І тоді «ПриватБанк» просто буде визнаний неплатоспроможним.

«Навіть якщо дати відстрочку новим-старим власникам, це не допоможе: уявіть, як відреагують клієнти банку, знаючи про наявність у капіталі банку „маленької“ дірки в 150 млрд. Очевидно, варіант із поверненням неможливий з практичної точки зору. Це — не літаюча конструкція», — зазначив колишній урядовець.

Саме тому, вважає Данилюк, колишні власники обрали компенсацію замість повернення фінустанови, і борються за неї в судах. За рішення суду про компенсацію колишнім власникам або повернення «ПриватБанку» змушені будуть заплатити платники податків, каже колишній міністр фінансів.

Схожі новини