Передплата 2024 ВЗ

Як їсти та не гладшати: вчені визначили ідеальну дієту

  • 12.05.2019, 08:12
  • 685

Американські вчені з Медичної школи Університету Вейк Форест заявили про те, що середземноморська дієта — спосіб «харчуватися дуже багато та при цьому не гладшати».

Такий висновок був зроблений фахівцями після експерименту з приматами, пише MedikForum.

Дослідники відібрали для випробування яванських макак, що характеризуються всеїдністю. Тварин розділили на дві групи, для кожної з яких був визначений свій раціон. У першій групі макаки харчувалися за принципом середземноморської дієти — їхнє меню вирізнялося різноманітністю фруктів, овочів, оливкової олії, подрібнених горіхів, а також включала в себе деяку кількість риби та знежирених молочних продуктів. Тварин із другої групи тримали на так званій «західній дієті» — раціон жителів західного світу, насичений білками і жирами в основному з продуктів тваринного походження.

За умовами дослідів, максимальна кількість калорій, що відпускається кожній макаці в обох групах, була однаковою. По суті, примати мали можливість їсти досхочу. Спостереження за ними тривали 38 тижнів.

Підсумки експерименту виявилися наступними: у групі, яка харчувалися за стандартами середземноморської дієти, споживалося менше калорій, незважаючи на їхню доступність. Макаки в цій групі не набирали зайвої ваги (в окремих тварин відбулося невелике збільшення маси тіла). Крім того, у них виявився нижчий рівень холестерину.

Тварини другої групи за період спостережень істотно погладшали, маючи можливість отримувати багато калорій. Велика частина макак при цьому перебувала в стані переддіабету, при якому стабільно підвищений рівень цукру в крові.

Схожі новини