Передплата 2024 «Добра кухня»

«Величезні гроші втратили»: Лукашенко підрахував збитки Білорусі від «брудної» нафти з Росії

  • 11.05.2019, 18:10
  • 534

Президент Білорусі Олександр Лукашенко оцінив втрати країни від поставки «брудної» нафти з Росії в сотні мільйонів доларів.

Про це повідомило 11 травня білоруське інформаційне агентство «Белта», інформує «Радіо Свобода».

«Ми недоотримали певний прибуток, валютну виручку, транзит — ми величезні гроші втратили», — заявив Лукашенко.

Він додав, що остаточну суму збитків можна буде встановити після оцінки пошкоджень обладнання на Полоцькому нафтопереробному заводі.

Лукашенко висловив переконання, що Росія не буде оскаржувати суму, яку визначать фахівці, і компенсує збитки. Він послався на слова президента Росії Володимира Путіна, який раніше визнав, що поставки неякісної нафти завдали Росії збитків, у тому числі іміджевих.

Про поставки некондиційної нафти з Росії білоруська компанія «Белнефтехим» заявила 19 квітня. Були припинені поставки нафти, її транзит і поставки нафтопродуктів в Україну і країни Центральної Європи.

Міністерство енергетики Росії визнало, що нафта була забруднена діхлоретаном. Загальний обсяг «брудної» нафти становить до 5 млн тонн. Російська компанія «Транснефть» заявила, що забруднення стало результатом навмисних дій. Порушено кримінальну справу, затримано 4 особи. Це керівники компаній, які, як стверджується, зливали забруднене паливо в трубопровід на одному з вузлів у Самарській області.

На початку травня поставки нафти в Білорусь відновилося, проте про відновлення транзиту поки не оголошували.

Схожі новини