Передплата 2024 ВЗ

Російський журналіст порівняв кремлівський «Безсмертний полк» з урочистою ходою Третього рейху

  • 11.05.2019, 12:35
  • 970

Кремлівські пропагандистські акції «Безсмертний полк», що проводяться 9 травня на честь Дня перемоги, сягають корінням у часи Третього рейху, де теж любили влаштовувати масштабні дійства.

Як повідомляє «Сегодня», про це відомий російський журналіст і публіцист Олександр Невзоров розповів в ефірі радіо «Ехо Москви».

«Якби місія Йоахіма Реннеберга і його команди (зі зриву ядерної програми Гітлера. — Ред.) провалилася б, німецькі нацисти першими б зробили бомбу, і світ неминуче програв би Гітлеру, тож ми розуміємо, що була б реальність зовсім іншою», — припустив журналіст.

З його слів, якщо б у Другій світовій війні перемогли нацисти, то прапори були б іншими. Однак німецькі «безсмертні полки» ходили б тими же маршрутами, що й російські.

«На портретах були б інші особи з іншою символікою на кашкетах і пілотках. Рейх, як ми знаємо, дуже любив пафосну ходу і не втрачав ніколи можливості її провести. Більше того, саме рейх її й породив. Тому що якщо ви вивчали культ Третього рейху, то маєте знати, звідки і взялася ідея «Безсмертного полку». Ця ідея народжена у надрах «Аненербе» (окультний інститут рейху «Спадщина предків». — Ред.) Але це, товариші, я попереджаю, мерзота і тупий окультивізм … Ось там все це: «Наші мертві з нами в одному строю … «, масова хода мертвих героїв минулого», — каже Невзоров.

«Тож „Безсмертний полк“ йшов би у будь-якому випадку. А пропагандони центральних каналів суворо карали б тих відщепенців, які б сміли цього дня згадувати про „Катюшу“, зірочки, махорки, а також про будь-який американський, англійський та радянський опір німецькому нацизму. А всякі там дресировані декоративні партійці таврували б суворо якусь даму письменницю. Але не за те, що вона порівняла Сталіна з Гітлером, а за те, що вона порівняла Гітлера зі Сталіним», — іронізує публіцист.

«Повторюю, просто реальність була б зовсім іншою. А натовпи ідеологів, пропагандистів завжди обслужать будь-яку перемогу і створять з неї культ», — додав він.