Передплата 2024 «Добрий господар»

Патріарх Філарет дорікнув предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію

  • 10.05.2019, 19:35
  • 929

Почесний патріарх Філарет з докором запросив митрополита Епіфанія вшанувати пам’ять священномученика Макарія.

Патріарх Київський Філарет запросив главу Православної церкви України митрополита Епіфанія вшанувати пам'ять священномученика Макарія під час спільної літургії у Володимирському соборі Києва. Запрошення опубліковано на сторінці патріарха в Facebook, повідомляє Корреспондент.net.

Філарет зазначив, що до нього дійшла інформація, нібито Епіфаній висловив невдоволення тим, що його не запросили на святкування пам'яті священномученика Макарія, митрополита Київського.

«Причина полягає в тому, що Ви, після обрання Вас Предстоятелем УПЦ, жодного разу зі мною не робили Божественну літургію — протягом п'яти місяців. У мене виникла думка, може, вона є хибною, що Ви вважаєте приниженням для себе служити з Патріархом Філаретом? Крім того, як мені відомо, Ви намагаєтеся послужити літургію чи в м. Дніпро, чи то в м. Маріуполь і там зібрати архієреїв нашої Церкви на противагу святкування в Києві у Володимирському соборі, де знаходяться святі мощі священномученика Макарія», — йдеться в повідомленні.

Філарет наголошує, що нібито публічно висловлене невдоволення Епіфанія послужило підставою для запрошення. Тому Філарет і послав запрошення.

«…З радістю запрошую Ваше Блаженство на свято святителя Макарія в кафедральному патріаршому соборі 14 травня 2019 року, де ми щороку збираємося всім єпископатом для утвердження нашої єдності і зміцнення нашої Церкви», — підкреслив патріарх.

Нагадаємо, як писав «ВЗ», напередодні у ЗМІ з’явилися копії запрошень на зустріч за підписом Філарета, зроблені на бланках Київського патріархату, розпущеного ще у грудні перед об’єднавчим собором. Такі запрошення отримали майже всі єпископи ПЦУ, а деякі виклали документи у соцмережі. Філарет запрошує церковних високопосадовців на так звану братню бесіду. Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній повідомив, що його на цю зустріч не запрошували. При цьому владика визнав, що конфлікт є — із Філаретом, який після розпуску Київського патріархату є «почесним патріархом», з моменту утворення Помісної церкви вони жодного разу не правили службу разом.

Схожі новини