Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Повернення до попередньої структури Київського патріархату означає ізоляцію й втрату Томосу, — Епіфаній

  • 10.05.2019, 17:15
  • 864

У разі повернення до попередньої структури Київського патріархату це означатиме ізоляцію й втрату Томосу, а також усіх здобутків церковної незалежності.

Про це сказав предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній в інтерв’ю lb.ua, передає Еспресо.

«Говорити про те, що зараз, всупереч постановам Помісного собору УПЦ КП та Об’єднавчого Собору 15 грудня 2018 р. надалі структурно існує Київський патріархат — неправильно. Це неправильно і фактично, і тим більше юридично. Справді є беззаперечним, що Київський патріархат відіграв дуже важливу роль, став предтечою визнання, предтечою отримання Томосу про автокефалію Української Православної Церкви. Особисто Святійший Патріарх Філарет зробив дуже багато для того, щоби Українська Церква стала справді незалежною, визнаною серед інших Помісних Православних Церков», — сказав він.

За словами Епіфанія, ідея Київського патріархату в тому вигляді, яким він був до Собору, може розколоти Помісну Церкву.

«Серед багатьох ієрархів та священиків я також є вихованцем Київського патріархату. Багато архієреїв і духовенства, особливо порівняно молодого віку, вихованців Святішого Патріарха Філарета, справедливо сприймають його своїм духовним батьком і наставником. Але все це, вся ця повага і любов, не можуть переважати над розумінням того, що в умовах після об’єднання і отримання Томосу ідея Київського патріархату в тому вигляді, яким він був до Собору, яка свого часу дала життя, подих, — може це життя і забрати, розколоти Помісну Церкву. Сьогодні повернення до попередньої структури Київського патріархату означає повернення назад, в ізоляцію, втрату Томосу й усіх здобутків церковної незалежності», — наголосив він.

Нагадаємо, Почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що розпущена в грудні 2018 року Українська православна церква Київського патріархату не є ліквідованою.

Схожі новини