Передплата 2024 «Добрий господар»

У Казахстані заблокували Facebook, Instagram і Youtube

У Казахстані заблокували доступ до низки сайтів незалежних видань та соціальних мереж, зокрема, до Facebook, Instagram, Telegram і Youtube.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

«У четвер 9 травня в Казахстані заблокували доступ до низки сайтів незалежних від влади видань, в тому числі Радіо Азаттик (казахської служби Радіо Свобода). Пізніше вдень користувачі соцмереж заявили про обмеження доступу до Facebook і Instagram, до Telegram і Youtube. Причиною блокування, очевидно, стали повідомлення про наміри прихильників опозиції провести акції протесту проти політики влади одночасно з підтримуваними владою акціями „Безсмертний полк“», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що до акцій протесту закликав заборонений у країні рух «Демократичний вибір Казахстану».

«У низці міст пройшли пікети опозиції, у результаті були затримані активісти в Алмати і столиці країни Нур-Султані. Серед них — журналіст, кореспондент порталу vlast. kz Даніяр Молдабеков, якого силоміць посадили в поліцейський автомобіль і доставили у відділення. Знімальні групи „Радіо Азаттик“ відзначили, що не змогли вчасно розпочати ефір з протестів в Алмати, оскільки на місці події був вимкнений мобільний зв’язок», — зазначає видання.

Також повідомляється, що 1 травня в Казахстані пройшли пікети прихильників казахстанської опозиції, мітинги розігнали співробітники правоохоронних органів. «Активісти вказували на необхідність звільнення політв’язнів і перенесення призначених на 9 червня виборів президента. На їхню думку, після 30 років безперервного правління Нурсултана Назарбаєва, країні потрібно більше часу на підготовку до виборів, щоб створити умови для справжньої політичної конкуренції», — йдеться у публікації.

Фото: www.radiosvoboda.org

Схожі новини