Передплата 2024 ВЗ

Спроба перевороту в Чорногорії: суд виніс вирок 14 обвинуваченим

  • 09.05.2019, 15:13
  • 567

Високий суд у Чорногорії 9 травня засудив 14 осіб у справі про спробу державного перевороту і силового повалення влади в жовтні 2016 року.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Серед засуджених — двоє лідерів проросійської опозиційної партії Чорногорії Андрія Мандич і Мілан Кнежевич — їх засудили до п’яти років ув’язнення кожного за звинуваченням у сприянні спробі поваленню влади, метою чого було запобігання вступу Чорногорії до НАТО.

Також серед засуджених — двоє ймовірних представників російської розвідки Едуард Шишмаков і Володимир Попов. Їх засудили заочно до 15 і 12 років ув’язнення відповідно — за звинуваченням в організації спроби перевороту.

Ще один громадянин Чорногорії, водій засуджених політиків, отримав 18 місяців тюрми.

У справі також проходили дев’ятеро громадян Сербії. Із них найжорсткіше покарання отримав колишній генерал сербської поліції Браніслав Дікіч — його засудили до восьми років ув’язнення. Інших засудили на терміни від умовного засудження і до семи років тюрми.

6 жовтня 2016 року влада Чорногорії оголосила, що їй вдалося запобігти спробі державного перевороту під час парламентських виборів. Чорногорська прокуратура вважає, що змовники, серед яких — росіяни, намагалися зірвати вступ країни в НАТО і забезпечити прихід до влади проросійських сил.

Москва ці звинувачення заперечує.

Слідство вважає, що сценарій перевороту припускав стрілянину по демонстрантах, захоплення парламенту і вбивство прем’єр-міністра Чорногорії Міло Джукановича.

У червні 2017 року Чорногорія стала 29-им членом НАТО.

Схожі новини