Передплата 2024 «Добрий господар»

Статуям острова Пасхи загрожують… селфі

Вандали не лише залазять на моаї, а й намагаються відломити від них шматочок — на пам’ять

Більшість 20-метрових кам’яних моаї встановлені між 1100 і 1400 роками. ЮНЕСКО проголосила острів Пасхи об’єктом Всесвітньої спадщини.
Більшість 20-метрових кам’яних моаї встановлені між 1100 і 1400 роками. ЮНЕСКО проголосила острів Пасхи об’єктом Всесвітньої спадщини.

Чилійські археологи б’ють на сполох: всесвітньо відомі моаї, гігантські статуї на тихоокеанському острові Пасхи, перебувають під загрозою знищення — через надмірну кількість туристів.

Як повідомляє CBS News, Рапа-Нуї, або острів Пасхи, переживає ту­ристичний бум. Якщо 40 років тому цей загублений у Тихому океані шма­точок суші відвідували близько 3 тисяч осіб на рік, то нині — близько 150 тисяч. Експерти кажуть, загадкові кам’яні ста­туї стали популярнішими від єгипетських пірамід Гізи… Як кажуть місцеві жите­лі, мандрівники часто ігнорують правила поведінки на території, яка охороняєть­ся. Деякі туристи залазять на статуї, щоб зробити селфі. І при цьому намагають­ся відломити від моаї шматочок каменя, щоб забрати собі на пам’ять… «Більшос­ті гостей Рапа-Нуї острів і його жителі на­справді не цікаві, — вважає археолог Джо Енн Ван Тілб. — Здається, багато хто хоче „увійти в історію“, зробивши селфі з ві­чними статуями».

Більшість 20-метрових кам’яних моаї встановлені між 1100 і 1400 роками. Ста­туї виготовлені зі спресованого вулка­нічного попелу. На поверхні острова — близько 890 статуй. Вчені вважають, що багато моаї можуть перебувати під зем­лею.

Схожі новини