Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вчені виявили в Атлантичному океані унікальну аномалію, яка може бути розгадкою смертоносних землетрусів у Європі

  • 07.05.2019, 19:38
  • 1 629

Біля берегів Португалії відбувається щось дивне — 1755 року там стався катастрофічний Великий Лісабонський землетрус, що забрав життя 10 тисяч людей, а століття потому, 1969 року біля побережжя країни стався землетрус магнітудою 7,9 балів. Тоді, на щастя, ніхто не загинув. Але для вчених залишалося загадкою, звідки у місцевості, далекій від будь-якої тектонічної активності, такі потужні явища.

Тепер у дослідників є новаторське пояснення тому, що відбувається, повідомляє ТСН із посиланням на National Geographic.

Морський геолог Жуан Дуарет з Ліссабонського університету в Португалії протягом багатьох років вивчав сейсмічну історію свого регіону. Так, місцина з якої походять землетруси — пласка абісальна рівнина, далека від тектонічних розломів. Але за цим пласким, нічим не примітним рельєфом морського дна відбувається щось ще: щось сейсмічне, переконаний Дуарет.

Під Португалією, схоже, розташована масивна аномалія, яка утворилась, коли низ тектонічної плити почав відшаровуватись від її вершини. За словами учених, це може бути першим в історії свідченням розшарування тектонічної плити.

Причина може бути у так званому явищі серпентинізації — внаслідок нього вода просочується у скелясті породи середнього шару плити й перетворює їх на м'якішу породу. Можливо, цей середній прошарок став настільки слабким, що просто не «утримав» нижній.

Якщо дослідники мають рацію, то це може бути зародженням зони субдукції — коли одна плита пірнає під іншу. Внаслідок цього у зоні підвищується сейсмічна активність. Утворення субдукції залишається невирішеним для науки питанням, втім узбережжя Ліссабона може стати природною лабораторією зі спостереження за цим явищем.

Процес, який відбувається зараз, може знаменувати скорочення площі Атлантичного океану і повільне пересування Європи в сторону Канади. За мільйони років це може утворити суперконтинент. Дослідники вже дали йому ім'я — Ауріка.

Нагадаємо, щороку північний магнітний полюс Землі зміщується приблизно на 50 кілометрів. Проте у 2018 році він перетнув Міжнародну лінію зміни дат і почав рухатися швидше. Раніше науковці достеменно не знали, що відбувається, проте у новому дослідженні геофізики пояснили, що могло стати причиною зміщення.

Схожі новини