Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На аукціоні «Кава милосердя» волонтери зібрали понад 28 тисяч — на лікування хворих хлопчиків

Одного разу мені написала знайома, блогерка і волонтерка Галина Кравцова: «Тут така справа… Треба двом хлопчикам на лікування гроші зібрати. Ти зі мною?».

Одна дитина хвора на ДЦП (спастичний тетрапарез, рухові порушення V рівня за класифікацією GMFCS, гідроцефальний синдром, синдром Уеста), інша має двобічну сенсороневральну глухоту (не чує і не зможе говорити). Я думала недовго. Справді, чому б і ні?

Після короткої переписки (живемо у різних містах), вирішили зробити бла­годійний аукціон «Кава милосердя». Га­лина такий захід вже робила. Його суть така: у мережі виставляються «лоти», ві­домі непересічні люди, які готові пока­вувати заради благородної мети. Охочі роблять ставки як у звичайному аукціоні, згодом оголошується переможець, він оплачує лот, а тоді йде на зустріч зі сво­їм кумиром.

Почали шукати тих, хто погодиться стати лотами. Розіслали повідомлення з відповідними проханнями потенційним кандидатам і почали чекати на реакцію. Першою відгукнулася співачка Андріа­на. Вона регулярно бере участь у благо­дійних заходах. Згодом до нашого аук­ціону долучились актор Роман Луцький (відомий за стрічками «Сторожова за­става», «Параджанов», «Брати. Остання сповідь», міні-серіалом «Століття Яко­ва»), актор і гуморист Тарас Стадниць­кий (відомий як Володька), співачка Тоня Матвієнко, письменниці Ніка Ніка­лео, Галина Вдовиченко та Леся Кічура, радіоведучі Михайло Коренєв, Тарас Гаврик, Максим Романюк та багато ін­ших. Усього 30 лотів.

Отож стартуємо. Створюємо сторін­ку аукціону у мережі «Фейсбук». Туди за­вантажуємо скан-копії документів, умо­ви, перші лоти. Хвилюємось. Вийде? Не вийде? Раптом людям зараз не до бла­годійності? Або наш аукціон не викли­че довіри? Та побоювання розвіюються після першої ж ставки. За нею посипа­лися інші… Наступні дні стали найгаря­чішими. Треба було регулярно заходити на сторінку, відстежувати послідовність ставок, відповідати на численні запи­тання. Багато хто писав нам, пропоную­чи себе як лот. Відмовляли: хай з цими впораємось. Проте від однієї із пропо­зицій відмовитись несила: нам пропону­ють як лот автобусний кількаденний тур у Будапешт. Поїздка мала відбутись най­ближчих вихідних! Ризикуємо. Вистав­ляємо. Спочатку — тиша. Ніхто цим ло­том не цікавиться. І раптом почався рух: лотом зацікавлюються люди. Багато лю­дей. І його таки купують! Ми тішимось: ще кілька тисяч гривень потрапляють у скарбничку хлопчиків.

Найпопулярнішим лотом став Тарас Стадницький. Саме він приніс найбільше грошей. За кавування з ним заплатили чотири тисячі гривень! Але дівчинка, яка купила цей лот, з певних причин не змо­гла піти з ним на каву. Тому на цю зустріч пішла інша дівчина, яка для аукціону по­жертвувала свою поїздку до Будапешта.

На каву із Тарасом Стадницьким пішла стриянка Катерина Галій.
На каву із Тарасом Стадницьким пішла стриянка Катерина Галій.

Деякі претенденти на кавування з на­шими лотами об’єднуються. Наприклад, зустріч зі стрийською лікаркою Вікторією Коцур викупили одночасно двоє учасни­ків та влаштували спільну зустріч. Одна з учасниць, письменниця Ніка Нікалео, зголошується допомогти у зборі коштів — згодом організує великий благодійний забіг на підтримку одного із хлопчиків.

Була і романтична історія. Дружина анонімно викупила лот свого чоловіка, попросивши нас не розголошувати йому ім’я переможця торгів, — хотіла зробити сюрприз. Через деякі обставини зустріч ще не відбулася, тому лот дотепер не підозрює, з ким буде пити каву…

Усього вдалося зібрати понад двад­цять вісім тисяч гривень! Ці кошти вже у батьків хворих діток, адже переказу­вались безпосередньо їм. Робитимемо далі? Галя відповідає: «Передихнемо і знову щось організуємо». Волонтерство затягує, стає звичкою. А хороших звичок важко позбуватись.

Схожі новини