Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

ПриватБанк не зміг закрити судову справу за позовом Коломойського

  • 07.05.2019, 14:49
  • 745

Госпсуд Києва відмовив ПриватБанку в закритті справи про продаж акцій банку Міністерству фінансів у рамках націоналізації. І переніс розгляд справи на червень.

Як повідомляє «НВ Бізнес», сьогодні Господарський суд Києва переніс розгляд справи про визнання недійсним договору купівлі-продажу ПриватБанку на 4 червня 2019 року.

Позов про визнання недійсним договору купівлі-продажу цього банку від 21 грудня 2016 року, між Мінфіном і особами, що були на той момент його акціонерами було подано екс-співвласником банку Ігорем Коломойським і Triantal Investments Ltd. (Кіпр).

При цьому суд відмовив у клопотанні ПриватБанку закрити провадження у цій справі. Однак, задовольнив клопотання представників Коломойського надати додаткові докази, серед яких точна кількість акцій ПриватБанку, які були продані державі в процесі націоналізації.

До справи був доданий договір купівлі-продажу ПриватБанку для ознайомлення з документом.

За інформацією Н В Бізнес, згідно з договором купівлі-продажу Коломойський продав ПриватБанк Міністерству фінансів за 1 гривню, оскільки на той момент банк був з негативним капіталом.

«Характерною особливістю цієї справи є те, що Коломойський заради повернення акцій, що належалм йому до націоналізації ПриватБанку, при зверненні до суду штучно об'єднав в одному позові три різні юрисдикції (господарську, цивільну та адміністративну), а також залучив до справи ряд державних органів (Нацбанк України, Фонд гарантування вкладів фізосіб і Укргазбанк), вимоги до яких за фактом у позові так і не озвучені», — повідомили в компанії Астерс, що представляє інтереси ПриватБанку в суді. — В ході судового розгляду господарський суд повинен буде дати правову оцінку подібним діям колишнього акціонера і розібратися в законності його вимог про повернення акцій".

Як пояснили юристи, Ігор Коломойський для того, щоб гарантувати собі розгляд справи в господарському суді, залучив до процесу свою кіпрську компанію Тріантал.

«Хоча за законом, позов Коломойського, як фізичної особи, повинен розглядатися в суді цивільної юрисдикції», — сказали вони.

Коломойський і його компанія спочатку оскаржили Договір купівлі-продажу акцій, який оскаржується в господарському процесі.

«Надалі позивачі доповнили позов вимогами, які в більшій мірі повинні розглядатися в адміністративному процесі, зокрема вимоги до Нацкомісії і Мінфіну», — відзначили юристи.

В НБУ, ПриватБанку, а також опитані юристи заявили Н В Бізнес, що законність рішень про націоналізацію очевидна і зворотна процедура в цьому питанні неможлива, адже для цього немає ні правових, ні економічних підстав. І зворотний результат можливий лише за допомогою корупції. І, якщо суди все ж підтримають в цій суперечці Коломойського, то НБУ змушений буде забрати з капіталу ПриватБанку 155 млрд, виділених на його докапіталізацію, що призведе банкрутства банку. А також необхідно буде надрукувати 100 млрд грн для виплат вкладникам, що відразу ж позначиться негативно на економіці і зростанні інфляції.

Схожі новини