Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Переслідування християн майже на рівні геноциду: доповідь

  • 05.05.2019, 17:58
  • 680

Кожна третя людина в світі стає жертвою переслідування на релігійному підґрунті, найбільше гонінь зазнають християни.

Про це йдеться в доповіді за підсумками дослідження, проведеного за розпорядженням Міністерства закордонних справ Великої Британії, повідомляє Громадське з посиланням на BBC.

Дослідженням проводила комісія на чолі з єпископом Філіпом Маунтстівеном з міста Труро. За словами глави британського МЗС Джеремі Ханта, через політкоректність переслідування християн широко не висвітлюють.

У доповіді зазначається, що християн масово примушують покидати свої домівки, внаслідок чого християнство може бути повністю викорінене в низці країн Близького Сходу. Наприклад, серед палестинців християн залишилось 1,5% від усього населення, а в Іраку, де до 2003 року проживали 1,5 мільйона християн, зараз залишилося 120 тисяч.

«Дані вказують не тільки на те, що християн переслідують у все більшій кількості країн, але також, що гоніння стають все більш жорстокими. Можна сказати, що в деяких регіонах переслідування християн за своїм масштабом і характером впритул наблизилися до рівня, що відповідає міжнародним визначенням геноциду за класифікацією ООН», — наголосив єпископ Маунтстівен.

Провести це дослідження МЗС Великої Британії вирішило в грудні 2018 року після історії з християнкою Азією Бібі, яку спочатку засудили до смертної кари за образу ісламу, а потім скасували цей вирок. Після скасування вироку в країні розпочалися масові протести радикальних прихильників ісламу, а жінці погрожували вбивством.

Хант заявив, що британський уряд «проспав» переслідування християн у світі. Він додав, що ця доповідь і напади на церкви на Шрі-Ланці викликали шок.

«Я думаю, що не варто думати про колоніалізм, коли ми говоримо про релігію, яка якось пов'язана з колоніальними державами», — сказав міністр.

Він зазначив, що питання переслідування християн незручно підіймати, бо роль християнських місіонерів сприймається неоднозначно.

«Незважаючи на всю політкоректність, ми не повинні забувати, що християни, які зараз зазнають переслідувань — одні з найбідніших людей на планеті», — сказав Хант.

Нагадаємо:

21 квітня на Шрі-Ланці пролунало 6 вибухів: три у готелях і три у церквах. Зокрема в церквах, розташованих у містах Коччкаде, Негомбо та Баттікалоа. Усі готелі, у яких сталися вибухи, розташовані в Коломбо. Пізніше з’явилась інформація про сьомий та восьмий вибухи.
За попередніми даними, серед загиблих на Шрі-Ланці є громадяни США, Великої Британії, Туреччини, Данії, Китаю, Японії, Пакистану, Португалії, Марокко, Індії та Бангладеш. Також за попередньою інформацією, українців серед жертв вибухів немає.
За уточненими даними, жертвами терактів на Шрі-Ланці стали 253 людини.
«Ісламська держава» взяла на себе відповідальність за вибухи на Шрі-Ланці

Схожі новини