Передплата 2024 «Добрий господар»

Кінець епохи бідності: Зеленський хоче знати про статки кожного

  • 05.05.2019, 13:06
  • 4 398

Команда новообраного президента Володимира Зеленського підготувала законопроект про введення в Україні загального декларування доходів громадян.

Про це розповів експерт з питань податкової і фінансової політики Данило Гетьманцев, пише «Цензор. НЕТ».

«Ми не чіпатимемо тільки тих, хто отримує доходи від держави. Скажімо, пенсіонерів. Загальне декларування — це та фішка, яка дозволить нам підходити по-європейськи до питання. Не тільки вимагати від держави, а й від себе. Ось ви знаєте, скільки у цьому місяці заплатили державі? Зазвичай людям важко відповісти на це питання. Ви не відчуваєте, „скільки“ вам коштує держава», — заявив він.

Гетьманцев підтримав проведення податкової амністії в Україні. Вона, мовляв, стосуватиметься всіх, крім чиновників. Бо ті «вже давно вивели свої капітали та подають електронні декларації».

«Мені подобається історія Аргентини, де у 2016 році прийшов новий президент Маурісіо Макрі, провів амністію капіталу та закликав повернути гроші в країну. І це дозволило вивести на світ божий 117 мільярдів доларів, не тільки в грошах, але і в інших активах. Адже амністувати потрібно не тільки капітал, але й, скажімо, нерухомість, яка є в Україні та за кордоном, інші цінності», — додав радник Зеленського.

В проекті закону вказано, що на доходи, отримані злочинним шляхом, амністія не поширюється.

«І якщо якийсь умовний корупціонер скористається амністією, а потім буде доведено, що він є злочинцем, гроші будуть конфісковані. За кримінальним кодексом», — підсумував Гетьманцев.

В кінці січня Зеленський виправив деякі дані в своїй електронній декларації за 2017 рік. Він додав до переліку рухоме майно своєї дружини.

Схожі новини