Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В естонському центробанку зберігається лише один золотий злиток

  • 04.05.2019, 19:31
  • 1 025

Золотий запас Естонії становить 256 кілограмів, проте велика частина дорогоцінного металу зберігається за межами країни.

Про це розповів керівник відділу фінансових ринків Банку країни Фабіо Філіпоцці в ефірі програми Terevisioon, повідомляє 1NEWS з посиланням на ERR.

В естонському центробанку знаходиться всього один золотий злиток. Він важить 11 кілограмів, а його вартість оцінюється в півмільйона євро. Видання підкреслює, що «в деякому роді це музейний експонат», оскільки його чистоти недостатньо для реалізації на фінансових ринках.

Решта золотого запасу країни зберігається в Нью-Йорку «з метою безпеки». Таке рішення було прийнято урядом під час існування першої Естонської Республіки.

Філіпоцці підкреслив, що більшу частину золотого запасу республіка продала в 1990-х після виходу зі складу СРСР. Виручені кошти Естонія інвестувала в інші ліквідні фінансові інструменти: в акції та облігації.

За даними порталу Trading Economics, Естонія займає передостаннє місце серед європейських країн, поступившись місцем Мальті, золотий запас якої становить 90 кілограмів. Латвія і Литва зберігають 6,6 і 5,8 тонн золота відповідно.

Схожі новини