Передплата 2024 «Добрий господар»

УІНП нагадав про заборону «прапора Перемоги» та георгіївських стрічок

Український інститут національної пам’яті нагадує, що символом відзначення Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні є стилізоване зображення «Мак пам’яті» та гасло «1939−1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо».

Про це йдеться на сторінці УІНП у Facebook.

«Наголошуємо на важливості неухильного дотримання норм Закону України „Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки“ та неприпустимості використання комуністичної символіки під виглядом „прапора Перемоги“ та георгіївських стрічок», — зазначається в дописі.

Також нагадується, що згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, стаття 173−3, публічне використання, демонстрація або носіння георгіївської (гвардійської) стрічки чи її зображення тягнуть за собою накладення штрафу від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією стрічки або предметів, що містять її зображення.

Червоний мак уперше був використаний в Україні на заходах, приурочених до 69-ї річниці завершення Другої світової війни, у 2014 році.

Ідея та графічне втілення стало результатом співпраці Українського інституту національної пам’яті та Національної телекомпанії України. Автором логотипу став харківський дизайнер Сергій Мішакін.

Графічне втілення-алюзія, з одного боку червоного маку, з іншого — кривавого сліду від кулі, передає глибину смислу війни, розповідає про страждання, про смерть, про героїзм, про мільйони загиблих — головне, що є у війні.

Біля символу логотип містить гасло «Ніколи знову», тому що сьогодні найголовніше — не допустити повторення жахів війни.

Мак також використовується як символ пам'яті про полеглих у війнах у країнах Європи, Канаді, США, Австралії та Новій Зеландії.

Схожі новини