Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Збитки через брудну російську нафту: в «Укратранснафті» озвучили суму втрат від зупинки транзиту

  • 03.05.2019, 18:13
  • 687

АТ «Укртранснафта» (УТН) станом на 2 травня недоотримала 29,2 млн грн (близько 1 млн євро) доходів через припинення від вечора 25 квітня транзиту російської нафти в напрямку Словаччини, Чехії та Угорщини.

Про це пише «Інтерфакс-Україна».

«З огляду на ситуацію, що склалася, а також з огляду на необхідність виконання російськими компаніями своїх договірних зобов'язань, „Укртранснафта“ розраховує, що невиконані плани поставок нафти російських вантажовідправників буде надолужено за рахунок збільшення обсягів перекачування в наступні звітні періоди до кінця поточного року», — відзначили в коментарі виданню.

У компанії уточнили, що нафта з підвищеним вмістом хлору в процесі транспортування не завдає шкоди трубопроводам компанії, а відсутність на сьогодні прямого збитку інфраструктурі робить неактуальним питання такої компенсації.

«Разом з тим, якщо під час проведення технічних робіт, пов'язаних з вирішенням з ситуації, що склалася,» Укртранснафта «зазнає будь-яких витрат нестандартного характеру, компенсація таких витрат буде проведена замовником послуг відповідно до чинних договірних умов», — йдеться у відповіді на запит.

За оцінкою компанії, потенційний обсяг транзитної нафти зі зміненими якісними характеристиками в трубопровідній системі і резервуарних парках української ділянки магістрального нафтопроводу «Дружба» становить близько 500 тис. тонн. В цілому сумарна номінальна ємність резервуарних парків УТН, задіяних в транспортуванні нафти, становить 883 тис. куб. м, з яких 257 тис. куб. м — номінальна ємність резервуарних парків системи «Дружба» УТН.

У компанії звертають увагу на те, що нештатна ситуація такого характеру і масштабу відбулася вперше за всю історію існування системи МН «Дружба». У зв'язку з цим УТН повідомила про вимушену зупинку транзиту нафти всі уповноважені організації та вищі органи країни. Переговори і консультації з причетними сторонами для вироблення можливих шляхів виходу з ситуації, що склалася, тривають.

«Всі рішення спрямовані на швидке відновлення безперебійного транзиту нафти по маршруту південної гілки нафтопроводу «Дружба», виходячи із задіяних і вільних потужностей кожної з ділянок системи, що існують, договірних умов і зобов'язань між постачальниками, транспортними компаніями і кінцевими споживачами, вимог нормативно-правових документів, а також законодавчих вимог, включаючи митні норми «, — резюмували в УТН.

Погоджений учасниками процесу план дій передбачає вихід сисштатеми магістральних нафтопроводів «Дружба» на такий режим роботи до 20 травня 2019 року.

Схожі новини