Передплата 2024 «Добрий господар»

Зміни у системі субсидій: кого позбавлять виплат, а кому перерахують автоматично

  • 02.05.2019, 10:51
  • 445

Від травня в Україні змінився порядок виплат субсидій.

Тепер система субсидій — гнучка, пояснили «Сніданку з 1+1» в Міністерстві соціальної політики.

Субсидію забирають, якщо борг за комуналку сягнув 340 грн. Повернути пільгу можна. Найпростіший спосіб — це розрахуватися з боргами. Складніший — зробити реструктуризацію чи піти із заявою до суду.

Від травня дещо змінили правила нарахування субсидії на користь споживачів. Тепер при розрахунку субсидії братимуть лише обсяги спожитого газу за місяць без додаткових нарахувань постачальника.

«Зараз відбувається нарахування облгазами певних сум, які не є зовсім законними. Це приведення до стандартних умов, коли якісь відсотки чи коефіцієнти застосовуються. Коли нарахування відбуваються по певних нормах, які не відповідають встановленим Урядом показникам», — каже директор департаменту Мінсоцполітики Віталий Музиченко.

Цього місяця трьом мільйонам субсидіантів пільгу перерахують автоматично. Повторно нести заяви і декларації про доходи мають внутрішньо переміщені особи, орендарі житла, та люди, які не проживають за місцем реєстрації. Також це стосується родин, у яких змінився склад сім’ї протягом останнього року або є працездатні особи з доходами менше, ніж мінімальна зарплата.

Для оформлення субсидій від травня будуть брати доходи за третій-четвертий квартал 2018 року. Подати заповнені документи можна навіть поштовим листом чи е-мейлом. Потім варто лише прийти і підписати документи.

Оформити субсидію можна і не виходячи з дому, але для цього потрібно мати електронний підпис. Отримати його можна самостійно протягом кількох хвилин.

Як повідомлялося раніше, протягом 2019 року субсидії на комунальні послуги зросли близько на 40%. Середній розмір виплат на одну сім'ю у березні цього року, порівняно з 2018, збільшився до 660 гривень. Також, порівняно з минулим роком, кількість сімей, яким призначено субсидії, збільшилася на третину. Тож у березні цього року допомогу на оплату комуналки отримали майже 4 мільйони родин.

Схожі новини