Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Засновника Wikileaks засудили майже до року ув’язнення

  • 01.05.2019, 16:53
  • 436

Засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа визнали винним в порушенні судового розпорядження, в результаті якого сім років тому його випустили під заставу, що дозволило йому згодом сховатися в посольстві Еквадору.

Про це повідомляє «Європейська правда» із посиланням на Associated Press.

47-річного обвинуваченого засудили до 50 тижнів тюремного ув'язнення.

Він передав через свого адвоката лист суду, в якому, як висловився адвокат, його підзахисний «висловив особистий жаль з приводу свого рішення».

«Я опинився в боротьбі з жахливими обставинами. У той час я зробив те, що вважав кращим», — сказав Ассанж у листі.

Нагадаємо, 11 квітня засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа арештували в посольстві Еквадору в Лондоні після того, як еквадорський суд скасував рішення про надання йому притулку.

Ассанж переховувався у посольстві від кримінального переслідування з 2012 року. Він втік з-під застави у 2012 році, щоб уникнути екстрадиції до Швеції через звинувачення у зґвалтуванні, яке він заперечував. Пізніше органи юстиції Швеції припинили справу стосовно Ассанжа, проте засновник WikiLeaks попросив про притулок в Еквадору, адже побоюється видачі владі США, де йому загрожує довічне позбавлення волі за публікацію секретних документів у матеріалах WikiLeaks.

Ассанж отримав широку увагу громадськості за публікацію у WikiLeaks секретних матеріалів про участь США у війнах в Афганістані та Іраку. Джуліан Ассанж надіслав Al Jazeera, The Guardian, Der Spiegel і The New York Times близько 100 тис. секретних документів про хід війни в Афганістані. Частина документів стосується розстрілу мирних жителів. Після публікації деяких документів вибухнув міжнародний скандал. Ассанж також заявляв, що в його розпорядженні є ще близько 15 тис. секретних документів Пентагону.

Схожі новини