Передплата 2024 «Добрий господар»

Безпритульні коти у Запоріжжі тепер «у законі»

Запорізька міська рада офіційно дозволили нявчикам селитися на горищах та в підвалах житлових будинків.

У Запоріжжі депутати визнали вуличних котів частиною екосистеми міста. Тепер хвостаті перебуватимуть під пильною опікою чиновників. Котам офіційно дозволили селитися на горищах та в підвалах житлових будинків. Їх не можна буде ображати. А з тими, хто ганятиме котів, суворо поговорить поліція.

Аби втілити в життя таке революційне нововведення, запоріжці спочатку зареєстрували петицію, аби над хвостатими перестали знущатися. Петицію винесли на сесію і депутати взяли котів під офіційний захист. Їхню чисельність регулюватимуть за допомогою біостерилізації, з містянами проводитимуть роз’яснювальну роботу щодо недопущення жорстокого поводження з тваринами. Адже трапляється, люди спеціально заварюють горища та підвали, прирікаючи тварин, що там мешкають, на смерть.

Міський голова Запоріжжя Володимир Буряк зазначив: «Тепер усі коти Запоріжжя під офіційною охороною міської ради. А я буду котячим батьком».

Запоріжжя не перше українське місто, яке заопікувалося безпритульними котами. Раніше нявчиків визнали частиною екосистеми у Львові, Києві, Одесі та інших містах. Так, у Львові безпритульні коти «в законі» вже п"ятий рік. Директорка ЛКП «Лев» Оксана Кошак розповіла «ВЗ», що Львів насправді був першопрохідцем у цьому питанні. У 2014 майже всі депутати ЛМР підтримали відповідну ухвалу. Завдяки цьому рішенню сесії коти отримали доступ до підвалів та горищ, де вони можуть перезимувати, щоб не загинути, і містяни повинні забезпечити їм цей доступ. По-друге, коти — це природний дератизатор, тому у тих місцях, же живуть такі коти, немає небезпечних гризунів. Загалом ця ухвала дала можливість забезпечити гармонійну ситуацію в місті. Ми маємо можливість доглядати за такими тваринами, стерилізувати їх тощо.

Схожі новини