Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

МЗС України різко відреагувало на видачу російських паспортів жителям «ЛНР» та «ДНР»

  • 30.04.2019, 17:30
  • 717

Також Міністерство закордонних справ України знову закликало міжнародних партнерів посилити консолідований політико-дипломатичний тиск на Кремль з метою дотримання ним норм і принципів міжнародного права.

Про це йдеться у переданій УНІАН заяві Міністерства закордонних справ у зв’язку з продовженням порушень Російською Федерацією державного суверенітету і територіальної цілісності України.

У документі підкреслюється, що МЗС України висловлює рішучий протест у зв’язку з початком функціонування на території Ростовської області РФ центрів видачі паспортів РФ громадянам України, які проживають на тимчасово окупованих Росією територіях в Донецькій і Луганській областях.

«Вчергове наголошуємо, що згадані міжнародно-протиправні діяння Кремля грубо порушують державний суверенітет і територіальну цілісність України. Своїми діями Росія наочно демонструє свою абсолютну зневагу до норм і принципів міжнародного права. Свідомо обравши курс на ескалацію, Російська Федерація також фундаментально підриває Мінські домовленості, стороною яких вона є», — сказано у заяві. МЗС також вкотре наголошує, що протиправні рішення Кремля, які мають на меті полегшити отримання громадянами України російського громадянства, є юридично нікчемними та не визнаються Україною.

«Вони жодним чином не впливають на належність мешканців тимчасово окупованих Росією територій в Донецькій і Луганській областях до громадянства України, визначеного Конституцією та законодавством України», — додали в українському зовнішньополітичному відомстві.

МЗС категорично вимагає від Російської Федерації невідкладно припинити міжнародно-протиправні діяння проти державного суверенітету і територіальної цілісності України, скасувати зміни до федеральних законів РФ з питань громадянства в частині полегшення процедури його набуття для громадян України, а також укази президента Росії від 24 квітня 2019 року № 183 і від 18 лютого 2017 року № 74 та усі рішення, прийняті на їх виконання.

Також у заяві наголошується, що Україна закликає міжнародних партнерів не визнавати і не приймати документи, видані РФ громадянам України, які проживають на тимчасово окупованих Росією територіях у Донецькій і Луганській областях, з порушенням Конституції та законодавства України, а також будь-які правочини, здійснені з такими документами.

«Поновлюємо також свій наполегливий заклик посилити консолідований політико-дипломатичний тиск на Кремль з метою дотримання ним норм і принципів міжнародного права, у тому числі шляхом розширення персональних і секторальних санкцій проти держави-агресора», — сказано у заяві.

Як повідомлялося, 24 квітня президент Р Ф Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу.

У Кремлі пояснили, що таке рішення президент РФ ухвалив «з метою захисту прав і свобод людини і громадянина», на підставі «загальновизнаних принципів і норм міжнародного права».

27 квітня Путін заявив, що Росія може спростити процедуру отримання громадянства для всіх українців, а не тільки тих, які живуть на окупованих територіях Донбасу.

29 квітня в місті Новошахтинськ Ростовської області відкрився центр видачі російських паспортів жителям окупованих районів Луганської області.

Сьогодні, 30 квітня, у селі Покровське Неклинівського району Ростовської області відкрився центр видачі російських паспортів жителям окупованих територій Донецької області.

Схожі новини