Передплата 2024 «Добрий господар»

Карабах, Придністров’я, Донбас: Лукашенко закликав терміново зібрати зустріч глав держав-членів ОБСЄ

  • 29.04.2019, 15:28
  • 1 762

Президент Білорусі Олександр Лукашенко на зустрічі з головою Парламентської асамблеї ОБСЄ Георгієм Церетелі закликав терміново зібрати зустріч глав країн-членів ОБСЄ.

Про це повідомляє телеканал «Прямий» з посиланням на «БЕЛТА».

«Погодьтеся, накопичилося дуже багато проблем у нас тут в спільному домі, які треба вирішувати: і Нагірний Карабах, і Придністров'я, багато інших менш значущих і звучних проблем. Додалася Україна», — сказав Олександр Лукашенко.

Президент зазначив, що, може бути, занадто часто критикує організацію за слабку реакцію на ці проблеми, проте їх рішення — безпосередня робота ОБСЄ.

«Це організація насамперед з безпеки на Європейському континенті, і закривати сьогодні очі на ці проблеми ні в якому разі не можна», — підкреслив він.

Олександр Лукашенко додав, що вже довгий час на майданчику ОБСЄ не проводяться зустрічі глав держав, на яких можна було б обговорити поточні питання і намітити шляхи виходу з ситуації, що склалася. Останнє подібний захід пройшов в 2010 році в Астані, але ще більш масштабна конференція відбулася в 1999 році в Стамбулі.

«Це була сильна конференція, і більше не збиралися, а треба було б. Тому дуже багато проблем, на які потрібно не просто звернути увагу. Треба збиратися і вирішувати їх. Якщо не вдасться вирішити, то хоча б намітити шляхи, перспективи якісь. В іншому випадку навіщо створювали організацію? — сказав Президент. — Ви завжди можете розраховувати на нашу підтримку, чесність і щирість у всіх питаннях «.

У свою чергу Георгій Церетелі подякував главі білоруської держави за організацію на високому рівні 26-ї сесії ПА ОБСЄ, яка пройшла в Мінську в липні 2017 року. Він також підкреслив особливий характер дружніх і ділових відносин з головами палат білоруського парламенту.

«Ми з паном Андрейченко (голова Палати представників. — Прим. БЕЛТА) зустрічаємося в третій раз. Це символізує активність Білорусі в нашій організації, з нашого боку теж є бажання працювати з країною», — звернув увагу Георгій Церетелі.

Він погодився з Олександром Лукашенко, що в регіоні ОБСЄ є проблеми, які потребують обговорення та вирішення.

«Коли у сусідів проблеми, це і твої проблеми. Я згоден з вами, що ОБСЄ — організація дуже серйозна, і багато країн, і Білорусь, роблять дуже багато, щоб посилити її. Ми за це вдячні», — констатував голова Парламентської асамблеї.

Георгій Церетелі прибув до Мінська для участі в міжнародній парламентській конференції групи підтримки Шовкового шляху ПА ОБСЄ «Один пояс і один шлях: поглиблення співпраці в ім'я сталого розвитку та процвітання». У планах Георгія Церетелі також відвідування індустріального парку «Великий камінь» разом з іншими учасниками конференції.

Група підтримки Шовкового шляху ПА ОБСЄ створена в липні 2017 року на 26-й щорічній сесії Парламентської асамблеї в Мінську. До її складу увійшли 24 держави. Група грає роль платформи, що сприяє взаємовигідним економічним і торговельним зв'язкам через розбудову транспортних коридорів, заходів щодо спрощення перевезень і торгових процедур, забезпечення вільного та безпечного переміщення осіб, товарів, послуг та інвестицій.

Нагадаємо, в ОБСЄ висловили «глибоке занепокоєння» з приводу указу президента Росії Володимира Путіна про спрощення процедури надання паспортів громадян Росії мешканцям окупованого Донбасу.

Схожі новини