Передплата 2024 ВЗ

«Мінськ-2» Зеленському не допоможе: У США розповіли, як повернути мир на Донбас

Майбутній президент України Володимир Зеленський вже розповідав, як будуватиме відносини з Росією і вирішуватиме питання миру на Донбасі, проте в США вважають, що йому в цьому істотно допоможе посилення міжнародного тиску на Москву.

Колишній помічник держсекретаря США і екс-глава правозахисної організації Freedom House, екс-аналітик «Інституту Маккейна», а нині співробітник Міжнародного університету Флориди Девід Краймер вважає, що «мінський процес» допоможе Україні повернути окуповані території, повідомляє ZIK з посиланням на «Голос Америки».

Він не впевнений, що «Мінськ-2», який хоче перезавантажити новообраний президент, це вірний шлях до врегулювання конфлікту. У той же час американський експерт вважає, що Москва не погодитися допустити до переговорів ще і США з Британією.

«Я не впевнений, що росіяни на це погодяться. А якщо ні, то це, мабуть, означає, що „мінський процес“ не працює. У США є чудовий переговірник — Курт Волкер, спеціальний представник Державного департаменту. Це ситуація, коли очевидні винуватець і жертва: винуватець — це путінська Росія, а жертва — Україна. Росія вторглася в Україну, а не навпаки. Тому треба посилити міжнародний тиск на Кремль, щоб Росія поважала територіальну цілісність і суверенітет України. Путін не змінить своєї політики, поки не буде більшого міжнародного тиску і додаткових санкцій з боку США, Канади, ЄС. Ціна і наслідки для Кремля мають зрости. Також варто пам’ятати, що „мінський процес“ не включає Крим. А ми ніколи не визнаємо незаконної анексії і окупації Криму. Тому — більше тиску Заходу, більше підтримки Україні, щоб вона могла себе захищати, і більше єдності, наскільки це можливо», — сказав Краймер, який був присутній в Україні на виборах як співголова місії спостерігачів Міжнародного республіканського інституту (США).

Схожі новини