Передплата 2024 «Добра кухня»

Геращенко назвала Путіну умови виконання Мінських угод

Представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко наголосила, що Україна має твердо стояти на своїх позиціях щодо виконання Росією Мінських угод, обміну заручників та звільнення бранців Кремля й відмови від переговорів з ватажками терористів.

Перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко наголосила, що останні заяви президента Р Ф Володимира Путіна свідчать про підготовку несприятливого фону для першого діалогу з новим президентом України Володимиром Зеленським.

Про це Геращенко написала на своїй сторінці у Facebook.

«Путін робить хамські заяви про РФешну паспортизацію всіх українців. Традиційна його КДБшна тактика — піднімати ставки і нагнітати ситуацію, створюючи кризи перед важливими зустрічами. Він готує несприятливий фон для першого діалогу з новообраним президентом. Нічого нового і неочікуваного», — зазначила вона.

На думку Геращенко, всі країни та організації очікують на «перезавантаження» переговорів між Україною та РФ після вступу на посаду нового президента.

«ЄС, США, ОБСЄ і інші міжнародні організації — мають великі очікування, мовляв, відкриваються нові можливості. Також нічого неочікуваного. Всі усвідомлюють, що Порошенко і далі б гнув свою лінію в переговорах і з Путіним, і зі світом. Й очікують, що український неофіт може змінити тактику, й, можливо, вдасться досягти бодай якогось прогресу по Донбасу. Всі прагнуть перезагрузки. Це очікувано і непогано. Але є одне але…, прагнуть перезагрузки за рахунок України і компромісів виключно з української сторони. Небезпека такого підходу відчутно прозвучала під час спеціальних дебатів в Радбезі ООН, де Росію і Путіна сором"язливо майже не згадували», — написала Геращенко.

При цьому, за словами Геращенко, відповідь України має бути чіткою й однозначною.

«Перше. Першочерговим є виконання безпекового блоку Мінських угод. Тільки сталий режим тиші і виведення іноземної зброї і техніки формують необхідні передумови для імплементації інших пунктів. Іноземної — це російської, іншої там немає», — зазначила вона.

Вона також наголосила на необхідності виконання гуманітарного блоку Мінських домовленостей.

«Але в жодному випадку не можна підміняти ключовий, безпековий блок, надважливим, гуманітарним. Бо ця риторика і підміна пріоритетів була дуже помітна під час Радбезу ООН», — додала вона.

«Й ще одна небезпека- РФ і їх маріонетки з ОРДЛО не підтверджують нам утримання десятків військових і цивільних, приховують інформацію про них, вимагаючи, натомість, віддати сотні засуджених сепаратистів, росіян (яких включають в списки ордло), й підтверджуючи на обмін пару десятків заручників. Ці пастки також є дуже небезпечні», — додала представник України у ТКГ.

За її словами, «особлива біль — зниклі безвісти».

«Росіяни 4 роки категорично відмовляються створити тристоронній механізм з МКЧХ. Підштовхуючи до створення групи лише з псевдореспубліками. А це — легітимізація відокремлення Донбасу», — наголосила Геращенко.

Разом з тим представник України у контактній групі наголосила, що Україна виконала свої зобов’язання, передбачені політичним блоком Мінських угод.

«Політичний блок, на якому весь час акцентує Путін. Насправді, Україна його виконала. Ми прийняли і закон про амністію (під яку, до речі, не підпадають терористи і вбивці, а от „заблудші“ — так), й про особливості місцевого самоврядування. Але ці закони не вступили в силу через РФ і Кремль, які провели на окупованих територіях незаконні вибори в 14 і 18. Тому для реалізації політичного блоку Путін має скасувати свої укази про визнання так званих документів ордло і так званих результатів так званих виборів, Путін має скасувати свої ж укази про незаконну паспортизацію українців, в ордло мають бути негайно розформовані всі псевдооргани псевдовлади. А будь-які регіональні вибори на Донбасі можуть відбуватися тільки після демілітаризації і за українськими законами», — наголосила вона.

На думку Геращенко, головне, що Україна має твердо стояти на позиції: жодних прямих переговорів з маріонеточними, створеними РФ режимами, жодної легітимізації псевдореспублік.

Вона також зазначила, що під час останньої зустрічі в Мінську українська делегація наголосила, що, попри зміну влади, стратегія України залишиться незмінною — повна деокупація і відновлення територіальної цілісності і суверенітету України.

Схожі новини