Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сходження Благодатного вогню: понад 9 тисяч паломників з усього світу зібралось у храмі Гробу Господнього в Єрусалимі

  • 27.04.2019, 09:45
  • 842

Поліція Ізраїлю перебуває в посиленому режимі, щоб забезпечити безпеку сотень тисяч паломників з усього світу в Єрусалимі в день сходження Благодатного Вогню і на Великдень.

Про це пише УНІАН.

Прес-секретар поліції Ізраїлю майор Міхаель Зінгерман повідомив, що 9 тисяч осіб перебувають в храмі Гробу Господнього, очікуючи дива появи Благодатного Вогню.

«Поліція Ізраїлю в ці дні перебуває в посиленому режимі роботи. Єврейські свята закінчуються, починаються православні — Великдень. Два найголовніші завдання: перше — забезпечити безпеку громадян Ізраїлю, туристів, гостей; друге — забезпечити громадський порядок. Під час сходження Благодатного вогню поліція робить все необхідне для того, щоб забезпечити безпеку людей, які будуть перебувати всередині Храму Гробу Господнього. Там можуть одночасно бути дев'ять тисяч осіб — це максимальна кількість, з точки зору безпеки», — сказав Міхаель Зінгерман.

Він також зазначив, що кожен поліцейський забезпечений пожежним балончиком.

«Якщо виникне екстремальна ситуація, поліцейські почнуть гасити вогонь. Відстань дуже близька між людьми, потрібно буде зробити все, щоб не виникло подій, які можуть затьмарити цей захід», — зазначив речник поліції Ізраїлю.

Разом з тим він повідомив, що в Єрусалимі в ці дні задіяно тисячі поліцейських із різних регіонів Ізраїлю.

«Для Ізраїлю це дуже важлива подія — подія світового масштабу: приїжджають делегації і туристи зі всього світу. Поліція робить вже протягом десятків років цю серйозну роботу. Поки все було спокійно, ніяких не було проблем», — розповів майор.

Міхаель Зінгерман зазначив, які можливі загрози розглядає в даний час поліція.

«Відпрацьовується все, що потенційно може статися. Найголовніше — штабна робота, яка ведеться вже за кілька місяців до самої події. Потрібно, по-перше, визначити загрози, які існують. Це загроза теракту, загроза можливого кримінального злочину. Потрібно визначити, який це може бути теракт, хто може здійснити його — терористичне угрупування, або мова йде про потенційного терориста-одинака. Це все потрібно визначити. Ведеться дуже серйозна оперативна і технологічна робота вже на підступах до Старого міста. Найголовніше завдання — щоб навіть близько терорист, який задумав вчинити теракт, тут не з'явився, — сказав він. Міхаель Зінгерман пояснив, як поліція стежить за ситуацією.

«У Старому місті величезна кількість камер, скрізь. Поліцейські відстежують все, що відбувається. Повна взаємодія з усіма поліцейськими, які знаходяться всередині старого міста, плюс оперативна інформація. Працюють співробітники карного розшуку, оперативники в цивільному, „громадянці“, яких не видно, які спостерігають. Зараз ми прекрасно розуміємо, що ситуація вибухонебезпечна, непроста… Теракти, які відбулися в Коломбо, додали нам ще більшої серйозності у ставленні до цього заходу», — підкреслив він.

Майор повідомив, що «з України дуже багато завжди приїжджає людей, і з інших країн колишнього Радянського Союзу. Тому задіяно багато поліцейських, які володіють російською, українською мовами, які можуть дати відповідь на будь-які питання тих прочан, які говорять на цих мовах».