Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У християн сьогодні Страсна п’ятниця: що потрібно знати про найсуворіший день Великого посту

  • 26.04.2019, 08:58
  • 1 023

Страсною або Великою називають п’ятницю останнього тижня Великого посту перед Великоднем.

У 2019 році Страсна п'ятниця випадає на 26 квітня. В цей день потрібно утримуватися від вживання їжі до здійснення церковного обряду виносу Плащаниці. Після цього можна їсти лише хліб і пити лише воду, пише УНІАН.

Історія Страсної п'ятниці

Страсна п'ятниця присвячена спогадам про страждання Ісуса Христа. Саме в цей день своєю болісною смертю на Голгофі Ісус Христос приніс жертву, відкупляючи нею всі гріхи людські. У цей день Ісус Христос, засуджений до розп'яття, з терновим вінком на голові ніс свій хрест на Голгофу, де згодом на ньому був розп'ятий. Згідно з переказами, Ісус провисів на хресті близько шести годин. Останніми його словами були: «Звершилося… Отче! В руки Твої віддаю дух Мій». Щоб переконатися в смерті розп'ятого, один з вояків проколов його ребро, з якого витекли кров і вода, — за одним із тлумачень, символи майбутніх таїнств Євхаристії та Хрещення.

Коли Страсна п'ятниця

Страсною, або Великою називається п'ятниця останнього, шостого тижня Великого посту, перед Великоднем. У 2019 році Світле Христове воскресіння в православ'ї випадає на 28 квітня. Відповідно, Страсною буде п'ятниця напередодні, тобто 26 квітня. Католицька Пасха у 2019 році відзначалася на тиждень раніше, 21 квітня, а Страсна п'ятниця у католицтві відповідно 19 квітня. До речі, іноді дати Великодня, а отже і Страсної п'ятниці, в православ'ї і католицизмі збігаються. Таке сталося, наприклад, у 2017 році, коли Світле Христове воскресіння випало на 16 квітня.

Що не можна робити у Страсну п'ятницю

В цей день категорично заборонено працювати у домі. Прибирання потрібно закінчити в Чистий четвер. Готувати теж небажано. Не можна доторкатися до гострих металевих предметів в будинку: не займайтеся шиттям і вишивкою, нічого не ріжте. Хліб можна тільки розламувати. Крім того, великим гріхом вважається робота на землі. В цей день не можна нічого садити. Кажуть, якщо посіяти пшеницю або посадити що-небудь у цей день, урожаю не буде. У Страсну п'ятницю необхідно утриматися від алкоголю і плотських утіх. Люди, які напиваються в цей день, ризикують стати алкоголіками. А зачаті в Страсну п'ятницю діти народжуються хворими або стають злочинцями. Для збереження здоров'я в цей день необхідно відмовитися від стрижки, фарбування волосся та інших косметичних процедур.

Що можна робити у Страсну п'ятницю

У Страсну п'ятницю християнам варто відвідати богослужіння і помолитися. Наші предки вважали, що якщо принести з богослужіння 12 запалених свічок і розставити їх в будинку, то це обов'язково принесе в дім добробут і успіх на наступний рік. Хоча в Страсну п'ятницю не можна працювати, але дозволено випікати паски. У народі кажуть, що випічка, приготовлена у Велику п'ятницю, не зіпсується і не покриється цвіллю, а також буде володіти цілющою силою. Також є народне повір'я для мам — в цей день можна відлучити дитину від грудного вигодовування — такий малюк повинен бути здоровий і сильний.

Прикмети на Страсну п'ятницю

Якщо у Страсну п'ятницю небо зоряне — буде хороший урожай зернових, а от якщо весь день хмарно, «хліб буде з бур'яном», тобто рік буде неврожайним. У Страсну п'ятницю не можна плювати на землю. У народі кажуть, хто плюне на землю — від того на весь рік всі святі відвернуться. Якщо у Страсну п'ятницю спекти паску, вона дуже довго не зачерствіє і не запліснявіє, а ще вилікує від багатьох хвороб. Якщо немовля відлучити від грудей в Страсну п'ятницю, то дитина буде рости сильною і здоровою. Якщо у Страсну п'ятницю випрати білизну і вивісити її сушитися, то на ній з'являться сліди крові.

Змови і ворожіння у Страсну п'ятницю

У Страсну п'ятницю проведення будь-яких ворожінь, магічних ритуалів, обрядів і, тим більше, змов вкрай не бажано. Це день великої скорботи за розп'ятим Христом.

Схожі новини