Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Україні збільшили штрафи за вирубку лісів: що вирішила Рада

  • 25.04.2019, 19:10
  • 841

25 квітня Верховна Рада України ухвалила в цілому проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів» № 10 201−1 від 16.04.2019.

Про це повідомляє Прямий.

Тепер якщо незаконна вирубка принесе збитків понад 20 000 грн., то такому «лісорубу» загрожує в'язниця від 3 до 7 років, за контрабанду у великих розмірах — від 5 до 12 років! Кримінальна відповідальність за контрабанду починається з півтори машини дрів.

Починаючи з 1 січня обов'язковою вимогою для настання кримінальної відповідальності за незаконні порубки було нанесення істотної шкоди природному середовищу розміром в майже 2 мільйона гривень (2 тисячі неоподаткованих мінімуми). Це близько гектара лісу. Все, що менше — адміністративна відповідальність.

Відзначимо, що ухвалений законопроект є альтернативним до проекту закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення заходів, направлених на збереження українських лісів» (реєстр. № 10 201 від 03.04.2019). Необхідність його розробки та внесення викликана наступними причинами.

Законопроект посилює адміністративну відповідальність за правопорушення у цій сфері. Ефективним механізмом боротьби з незаконними вирубками має стати збільшення розміру штрафів, передбачених ст. 64, 65, 65−1, 66 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Їх пропонується збільшити вдвічі, аби ліквідувати диспропорцію між порубками лісу як адміністративним та кримінальним проступком.

Нагадаємо, парламент ухвалив в першому читанні і за основу проект закону про режим спільного транзиту товарів між Україною та Європейським Союзом.

Також Верховна Рада 25 квітня підтримала у другому читанні законопроект про розвиток зеленої енергетики в Україні — № 8449-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії».

Схожі новини