Ціна свята: на скільки подорожчали харчі у Львові напередодні Великодня

«Святкова» шинка — 250 гривень, паска — 45. Найбільше до Великодня подорожчав «борщовий набір» старого урожаю. Морква та буряк — 30 гривень за кілограм.

На ринках — передвеликодній ажіотаж. Ціни на ходові перед святами товари зросли на 10−15%. Найбільше подорожчали на свіже м’ясо та копчені вироби — ковбаси й шинки. На другій сходинці — молочні товари. Ще півтори тижні тому кілограм свіжого сиру можна було придбати на ринках за 75 гривень за кіло. Тепер за нього правлять 100 гривень, і ні на гривню продавці не торгуються. Кажуть так: «Треба було раніше думати й робити запаси. Попит на сир і масло є, то чому маємо вам уступати в ціні?».

Журналіст «ВЗ» вирушила на Привокзальний ринок. Чи економлять українці на святкових продуктах? Чи навпаки, скуповують усе підряд? І наскільки насправді подорожчали харчі?

На ринку значно більше покупців, ніж в інші дні. Між прилавками важко ходити, навіть час від часу виникає штовханина. Зауважила, чимало продавців працюють «на нервах», бо не встигають обслуговувати і одночасно усім відповідати, що скільки коштує. У цій метушні покупці гублять на ринку списки з товарами, які треба купити…

«Купили на свята невеличку шинку, кільце ковбаси, вуджений шпондер і курячий рулет. За це заплатила 690 гривень, — розповіла „ВЗ“ постійний покупець Привокзального ринку Ірина Шурма. — Сто грамів свіжого кропу — 20 гривень. Бомбезні ціни розчарували. За такі гроші багато не придбаєш…».

У молочному відділі — черги, товар на очах згрібають з полиць. Літр сметани — 100 гривень, невеличка кулька домашнього масла, декорована для того, щоб посвятити в кошику, — 30 гривень (за кілограм — 180 гривень). У попиті городній хрін, від гривні за штуку до семи гривень. Можна придбати півлітрову банку свіжого тертого хрону, приправленого оцтом — 60 гривень. Терті бурячки з хроном — 30−35 гривень за півлітрову тару. Домашні яйця — по 3 гривні за штуку, «державні» — 2,50−2,85 грн. Останні мають більший попит, їх беруть лотками.

Я належу до когорти лінивих господинь, ніколи не пекла паску вдома — не люблю цієї мороки. Для таких як я, на Привокзальному є спеціальний відділ, де продають готові паски. Символ Великодня, спечений на хлібозаводі, — 33−45 гривень, домашні паски дорожчі. Деякі господині кладуть у святковий кошик символічного баранця. Цього року його продають по 25 гривень (не подорожчав, торік коштував стільки само). Цукати до паски — 150 гривень за кілограм, родзинки — 85−120, різнокольорова посипка-«пшоно» — 3 гривні за упаковку.

Йду в м’ясний відділ. Там ажіотаж ще більший, ніж в інших відділах: ні просунутися, ні пройти… Продавці наввипередки припрошують придбати вуджені шинки та ковбаси. Хороша вуджена полядвиця — 250−260 гривень за кіло, шинка — 230−250 грн. У деяких продавчинь можна купити шинку по 220 гривень за кілограм, але виглядає не дуже… Ковбасу можна придбати по 170 гривень за кілограм, шпондер — від 150 гривень (ціна залежить від товщини). Сало — 40 гривень за кіло, «вінницьке» — 230 грн.

Чимало покупців активно купують овочі, особливо парникову «свіжину». Ціни зросли. За кілограм огірків правлять 55 гривень, помідорів — 60, кабачків — 55, капусти — 45. В’язка редиски — 10−12 гривень, в’язка молодих буряків з бадиллям — 25. А ось овочі «борщового набору» старого урожаю встановили ціновий рекорд. Морква та буряк — 30 гривень за кіло! Добре, що ціна картоплі більш-менш стабільна — 10 гривень за кілограм.