Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Група «Першого грудня» підбила перші підсумки президентських виборів

  • 25.04.2019, 17:02
  • 468

Володимир Зеленський розпочинає своє президентство в умовах виразного запиту на зміни й великих соціальних очікувань, на які він змушений буде відгукнутися. Важливо лише, щоб тлумачення президентською командою цих очікувань не суперечило засадничим цінностям та орієнтирам, за які народ заплатив уже дорогою ціною.

Про це застерігає ініціативна група «Першого грудня».

Відомі інтелектуали опублікували свої перші висновки за результатами президентських виборів. Звернення «Ще раз про відповідальність еліт» оприлюднено сьогодні на сайті групи. Незважаючи на задекларовану підтримку Петра Порошенка, група приймає вибір більшості виборців. Але відповідальність за дії нового президента лягає на їхні плечі.

«Ми будемо раді, якщо, опонуючи його кандидатурі, ми помилилися. Нам важить доля України, а не наше реноме», — говорять члени Ініціативної групи «Першого грудня» В’ячеслав Брюховецький, Іван Дзюба, Євген Захаров, Йосип Зісельс, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Вадим Скуратівський, Юрій Щербак, Ігор Юхновський, Ярослав Яцків.

Першочерговим завданням для українського політичного класу, на думку учасників Групи, має бути не формування альянсів, а покаяння. «Саме в надрах української еліти зародилася та ненависть до свого політичного конкурента, яка стала навіть більшою за ненависть до прямого ворога і якою так легко було маніпулювати згодом, — уточнює звернення — У діях нашої еліти добре прочитувався партійний чи особистий інтерес, але з великим трудом можна було побачити Україну».

Новообраний президент та його команда, переконані учасники Групи, не повинні відступати від орієнтирів, яких дотримувалася Українська держава після Революції Гідності: євроатлантичного розвитку України; справедливого миру й національних інтересів України; перетворення України на територію верховенства права, захищеної культурної й релігійної ідентичності та соціальної справедливості; постійного діалогу з громадянським суспільством.
«За майже 4 місяці президентських перегонів українське суспільство пережило чимало стресів і виголосило „великих слов велику силу“. Тепер настав час для задуми — не про минуле, яке вже не зміниш, а про майбутнє, в якому маємо взяти активну участь», — нагадують інтелектуали політичним елітам.

Повний текст звернення «Ще раз про відповідальність політичних еліт» можна прочитати на сайті Ініціативної групи «Першого грудня».

Нагадаємо, що створена у двадцяту річницю референдуму ініціативна група «Першого грудня», до якої ввійшли чільні представники національної інтелігенції: В’ячеслав Брюховецький, Іван Дзюба, Євген Захаров, Йосип Зісельс, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Вадим Скуратівський, Юрій Щербак, Ігор Юхновський, Ярослав Яцків, має на меті домогтися встановлення в країні нових правил.