Передплата 2024 ВЗ

Рішення Р Ф про видачу паспортів жителям ОРДЛО порушує територіальну цілісність і суверенітет України, — Зеркаль

  • 25.04.2019, 15:09
  • 711

Надання російського громадянства мешканцям окупованих районів Донецької та Луганської не лише створює політичну кризу, але і порушує важливі принципи міжнародного права.

Про це зазначила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль на своїй сторінці у Facebook.

Вона нагадала, що є два класичних принципи, за якими кожна держава самостійно визначає коло осіб для можливості наділення громадянством: jus sanguinis (право крові, або походження) і jus soli (право землі, або території).

Олена Зеркаль вважає, що президент Росії Володимир Путін у своєму указі застосував принцип землі або території, чим порушив територіальну цілісність і суверенітет України.

" Визначення кола осіб, які мають право отримати громадянство РФ, в Указі Президента Р Ф через посилання на території Донецької та Луганської областей України свідчить про застосування Президентом Р Ф принципу jus soli. Такий спосіб застосування інституту громадянства РФ має своїм наслідком порушення територіальної цілісності та суверенітету України.", — наголосила вона.

Заступник глави МЗС України зазначила, що саме РФ винна в створенні гуманітарної кризи на Донбасі усіма можливими способами, зокрема через фінансування тероризму і безпосередню окупацію, і за жодних обставин РФ не має права надавати українцям російське громадянство в «гуманітарних цілях».

Вона вважає, такий указ Володимира Путіна грубо порушує принцип непогіршення конфлікту (non-aggravation).

Також Олена Зеркаль також ставить під сумнів «добровільність» механізму отримання громадянства РФ для жителів ОРДЛО, наводячи як приклад ситуацію в Криму. «Громадяни України, які відмовилися від нав'язаного їм громадянства РФ, стали жертвами дискримінації. Ці порушення є предметом судового розгляду в Міжнародному Суді ООН… Головний ризик — це погіршення ставлення окупаційної адміністрації до громадян України, які відмовляться скористатись можливістю отримати громадянство РФ», — пояснила вона.

Вона також нагадала, що практика надання громадянства на окупованих територіях активно використовувалася в Європі нацистами.

«Нацисти нав’язували німецьке громадянство населенню окупованих територій, через яке на населення поширювався примусовий призов до армії та примусова праця (зокрема, справа The United States of America vs. Ernst von Weizsäcker et al. більш відома в Росії як справа Вільгельмштрассе). Не оминуть такої оцінки і дії Російської Федерації на окупованих територіях України», — переконана заступник міністра.

Зеркаль наголосила, що дії Росії щодо паспортизації населення окупованих територій Донбасу є ескалацією конфлікту і підставою для посилення стримувальних дій проти РФ.

«РФ понесе відповідальність як держава за ці та інші неправомірні дії, яким би складним і довгим цей процес не видавався та якою б не була міжнародна політична кон’юнктура», — резюмувала дипломатка.

Схожі новини