Передплата 2024 «Добра кухня»

«Прихована анексія»: що говорять західні оглядачі про указ Путіна щодо надання російського громадянства жителям ОРДЛО

  • 25.04.2019, 09:57
  • 553

На Заході активно коментують подію, яка може стати передвісником нової ескалації на сході України.

Про це повідомляє Голос Америки.

Указ Путіна про паспортизацію ОРДЛО «лише ускладнить вирішення російсько-українського конфлікту», — пише екс-посол США в Україні, експерт аналітичного центру Brookings Institution, Стівен Пайфер.

«Прихована анексія триває», — твітує євродепутатка Ребекка Гармс.

«Росія відзначає вибір Україною нового президента ще одним кроком до анексії східних областей України», — пише відома американська політична коментаторка Енн Еплбаум.

Чимало оглядачів, включно із Стівеном Пайфером вбачають в указі Путіна його прагнення випробувати на міць новообраного президента України Володимира Зеленського. На це зокрема вказує Пітер Бейкер, головний кореспондент у Білому домі від The New York Times.

«Ось він — третій день після обрання Зеленського», — твітує журналіст «Радіо Свобода» Карл Шрек.

«Ще один удар Путіна по національному суверенітету», — твітує Марк Гертлінг, американський політичний коментатор, співавтор книги про втручання Росії у політичні процеси у США.

Як відомо, Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок отримання громадянства Росії для жителів районів Донецької та Луганської областей контрольованих підтримуваними Росією сепаратистами.

«Абсурдний і дестабілізуючий указ Росії щодо російських паспортів для жителів Донецька і Луганська». Так назвали новий нормативний акт Росії у Посольстві США в Україні.

«Підтверджуємо нашу рішучу підтримку суверенітету і територіальної цілісності України», — наголосили у дипломатичному представництві США.

Оглядачі відзначають, що крок Путіна нівелює сподівання на те, що обрання Зеленського могло би стимулювати Росію до переговорів.

«От тобі і вікно можливостей для пожвавлення мирних перемовин», — твітує Макс Седдон, кореспондент видання Financial Times у Москві.

«Путін знову змінює гру, провокує українську державу та її нових лідерів та Захід, і дивиться, хто першим виявить слабкість», — пише німецький журналіст Джуліан Рьопке.

Схожі новини