Передплата 2024 «Добрий господар»

Сьогодні християни східного обряду відзначають Чистий четвер: що можна та що не можна робити у цей день

  • 25.04.2019, 08:34
  • 1 637

У християн східного обряду сьогодні — один з найважливіших днів на Страсному тижні — Великий, або, як його ще називають, Чистий четвер.

Про це повідомляє Укрінформ.

У Чистий четвер зранку обов’язково треба було побувати у церкві на літургії святителя Василія Великого і причаститися. Церква цього дня вранці згадує Таємну вечерю Ісуса з учнями, а ввечері — Страсті Христові, Його останні години перед смертю. З вечірньої відправи віряни обережно несли «живий вогонь», або Страсну свічку. Її вважали надзвичайно помічною й запалювали під час молитви, коли виникали якісь життєві негаразди.

У Чистий четвер також випікали паски. В Україні виготовлялося до сорока різних сортів пасок. Паски іноді називали бабами. Вони мали свою технологію виготовлення й випікання. Крім жовтих баб, які пеклися в четвер, були білі — їх випікали у п’ятницю і чорні — суботні. Жовті паски, власне найбільші й найпохідніші, вчинялися з пшеничного борошна на яєчних жовтках. Вони призначалися сонцю і небу, білі — покійникам і повітрю, «щоб не приносили лиха і смерті», чорні — господарям і всім людям, самій родючій землі. При виготовленні пасок дотримувалися різноманітних дійств. Особливо пильнували, коли саджали паски в піч. Усіх, хто був у хаті, просили вийти на двір, «щоб не потривожити пасок».

Топити піч годилося з тих полін, які відкладалися кожного четверга протягом Великого посту. Підпалювали дрова кількома прутиками свяченої верби. Саджаючи паску на черінь, господиня примовляла: «Свята пасочко, будь велична і красна, як сонце. Хай усі (перераховувалися родичі й члени родини), коли живі, будуть здорові. Щоб діти так швидко й красно росли, як ростеш ти. Світи нам, паско, як світить сонце ясне, щоб хліб на ниві був такий багатий, величний, як ти велична…».

Про головні прикмети і традиції у Чистий четвер пише РБК-Styler.

Що категорично заборонено в Чистий четвер

Щоб не загрузнути в сварках, у Чистий четвер не можна розводити в будинку безлад.

У цей день не можна лінуватися прибирати. Також не варто шкодувати, викидаючи старі речі.

Пекти паски і готувати інші святкові страви забороняється, поки на кухні не буде чисто.

У Чистий четвер не можна позичати гроші і виносити з дому цінні речі.

Чистий четвер припадає на Страсний тиждень Великого посту, тому в цей день не можна їсти м'ясо, яйця, молочні продукти.

Не варто ображатися, сваритися, провокувати конфліктні ситуації.

Як провести Чистий четвер

Великий піст перед Христовим Воскресінням символізує духовне очищення і готує віруючих до найголовнішого свята християн. Особливо значущим днем ​​посту є Чистий четвер. Вважається, що саме в цей день Син Божий провів перше причастя на Таємній Вечері з апостолами.

За традицією, в Чистий четвер потрібно:

вмитися на світанку і зустріти новий день з молитвою;

сходити до церкви, сповідатися і причаститися;

навести порядок в домі, позбутися від непотрібних речей;

приготувати частування для пасхального столу.

Прикмети Чистого четверга

Особливих обрядiв і прикмет свята напередодні Великодня дотримуються протягом століть. Так, до наших днів збереглася традиція купання в Чистий четвер до сходу сонця, заготівля «четвергової солі», грошовий ритуал.

Щоб бути весь рік здоровим, рано вранці в Чистий четвер потрібно попаритися в лазні або прийняти ванну.

З давніх-давен перед умиванням в Чистий четвер дівчата опускали в воду срібну монетку, щоб зберегти красу і молодість.

У Великий четвер потрібно викинути або віддати нужденним старі речі, щоб в будинку було щастя і достаток.

Захиститися від негативної енергії допоможе церковна свічка. Для цього в Чистий четвер потрібно принести зі служби запалену свічку і обійти всі кімнати.

За повір'ям, «четвергова сіль» — потужний оберіг від бід і хвороб. Раніше господині готували її в печі. Сіль змішували з м'якоттю житнього хліба, висипали в горщик і витримували кілька годин на вугіллі. Сучасний оберіг можна приготувати набагато простіше — в духовій шафі.

Запечену сіль прийнято ставити в центрі святкового столу, приправляти нею крашанки. Також щіпку «четвергової солі» можна розвіяти над землею для родючості. Її беруть в дорогу, щоб захиститися від аварій. Сіль в мішечку використовують для прогрівань при хворобах.

Ще один популярний ритуал Великого четверга пов'язаний із залученням достатку. Для цього необхідно тричі за день перерахувати всі свої заощадження — на світанку, опівдні і на заході сонця. Робити це потрібно в таємниці навіть від найближчих людей.

Схожі новини