Передплата 2024 ВЗ

«Моя персона у Львівській ОДА була б ефективніша, ніж у Верховній Раді», — нардеп Володимир Парасюк

Так висловився нардеп Володимир Парасюк, якого називають одним з претендентів на посаду голови Львівської ОДА.

Після заяви про відставку голови Львівської ОДА Олега Синютки, у закуліссі львівського політикуму активно обговорюють потенційних претендентів на посаду губернатора Львівщини. Нова команда Володимира Зеленського теж, мабуть, розглядає різні кандидатури, проте прізвища наразі залишаються за закритими дверима штабу «Зе». Новий керівник Львівщини буде призначений вже аж після івнагурації Володимира Зеленського (згідно із законодавством, дедлайн івнагурації — початок червня).

Тим часом, у експертному середовищі Львівської області називають прізвища трьох можливих голів Львівської ОДА — заступника голови Львівської облради Володимира Гірняка (він з команди Анатолія Гриценка), народного депутата України Володимира Парасюка та лідера партії «УКРОП» Тараса Батенка. Звичайно, ці прізвища ще «сирі» і нічим не підкріплені, окрім припущень. Не виключено, що може статися так, що керівником Львівської області буде призначена інша людина, яка наразі ще не на слуху.

У коментарях для ЗМІ Парасюк не спростував чуток, але й не підтвердив їх. На питання, чи хотів би очолити Львівську ОДА відповів: «Я б подумав. Це є певний обсяг роботи, який можна показати. Думаю, що моя персона там була б значно ефективніша, ніж у Верховній Раді».

Журналіст «ВЗ» особисто зателефонувала Володимиру Парасюку. Сказав, що у 31 рік йому не страшно брати відповідальність за Львівську область, бо має хорошу команду експертів з різних галузей і може показати неабиякі результати. Проте не готовий торгувати своїми принципами. За усю виборчу кампанію Володимиром Зеленським спілкувалася двічі, але не про кадрові питання. Тепер теж ніхто йому не пропонував посаду губернатора Львівщини. «Я людина, яка любить добре попрацювати, взяти певний об'єм роботи і на сто відсотків її виконати, — наголошує Парасюк.- Зараз посаду рано обдумувати».

Журналіст «ВЗ» звернулася по коментар до нардепа Тараса Батенка, аби запитати: чому його «сватають» на нового голову Львівської ОДА. «Це пов'язано насамперед з моєю жорсткою критикою ще діючого президента України Порошенка. Бачив недоліки у системі влади, звертав увагу на корупційні складові. Свого часу я залишив фракцію БПП через систему корупції, злочинства і згортання демократії в країні. Цим (критикою. — Авт.) наражав себе на неприємності, тиск… Ми не підтримали Порошенка, закликали до зміни системи влади в країні. Я і Парасюк як мажоритарні депутати на Львівщині критичні до діючої влади. Тому, мабуть, логічно для певного кола людей називати моє прізвище як потенційного претендента на посаду голови Львівської ОДА».

Тарас Батенко однозначно не сказав «ВЗ», чи готовий до такої посади, мовляв, це залежатиме від побудови нової моделі вертикалі влади. Нагадаємо, у парламенті проштовхують законопроекти, які обмежать повноваження президента, а також скасують обласні державні адміністрації.

«Не хотів, щоб нові голови облдержадміністрацій наступали на ті самі граблі і зловживали службовим становищем, впливали на думку чиновників, бюджетників, державних службовців, — міркує Тарас Батенко. — Чи готовий я очолити Львівщину? У своєму житті обіймав різні посади. Чимало часу був заступником голови Львівської ОДА, директором державного підприємства, науковцем, зараз — нардеп і голова політичної партії. Питання не у тому, що чи я готовий. Питання у тому, як нова влада і новий глава держави визначать вертикальні зв’язки в країні. За тиждень-два знайдемо компромісні речі щодо кадрових питань на Львівщині».

«Відверто вам скажу: мені ніхто напряму не пропонував посаду голови Львівської ОДА, — сказав „ВЗ“ Володимир Гірняк. — Чому називають моє прізвище — не знаю… Готовий працювати там, де буду більш корисним. Мені не байдуже, як розвиватиметься наша країна і Львівщина. Перш, ніж прийняти кадрове рішення, хотів би почути від нового президента месиджі про шлях до Європи, до НАТО, українську мову та українську ідентичність, плюс українське кіно… Також хочу почути відношення Зеленського до війни на сході».

Схожі новини