Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чи сидітиме Зеленський на Банковій?

Утілити мрію свого кіношного героя Голобородька йому навряд чи вдасться.

Серед «новаторських» ідей, якими буквально фонтанує перші дні після перемоги на виборах «команда Зе» є пропозиція перенести Адміністрацію президента з вулиці Банкової. Так, як це, зрештою, зробив головний герой серіалу «Слуга народу» Василь Голобородько, роль якого виконує за п’ять хвилин президент України Володимир Зеленський. «Я сказав своїм хлопцям: шукаєте якийсь ореn space, якийсь unit цікавий… Так, я хочу. А її (будівлю Адміністрації президента — Ред.), якщо дозволить суспільство, віддав би якійсь… Не знаю, не знаю…».

Однак, ідея не тільки не нова, але й фактично нереальна. Це пояснив на пальцях прудким реформаторам екс-заступник голови, А П Петра Порошенка Дмитро Шимків. Як пише «Українська правда», перспективу передислокації президентської канцелярії розглядали і раніше (зокрема, її промотором був екс-глава, А П Борис Ложкін), однак з огляду на кілька чинників, визнали нереальною. Хоча всі в один голос твердять: «На нас тисне ця будівля».

По-перше, кошти (десятки мільйонів доларів, — прикидає Дмитро Шимків). У час війни тринькати купу грошей на те, аби облаштувати нову канцелярію, означатиме шалену критику не тільки політичних опонентів, але й всього суспільства.
По-друге, АП входить у цілий комплекс урядового кварталу, — а це і комунікації, і логістика, і… сотні «дрібничок», які слід також буде підлагоджувати на новому місці. «Тому, якщо переїжджати, то переїжджати всім. Але є питання, — каже Шимків. — Перше питання — місце. Будуємо чи беремо в оренду? Якщо будуємо, то за державний кошт? Якщо беремо в оренду — це все одно видатки. І ви стаєте заручником тієї організації, яка вам здає приміщення в оренду».

По-третє — простір. Адміністрація — це не тільки кабінет першої особи, це офіси багатьох служб, департаментів, зали для засідань (того ж таки РНБО) тощо. Для багатьох приміщень є вимоги з точки зору захищеності (збереження держтаємниці). Це — ціла елетронна система, зрештою, навіть система фізичної охорони.

«Президент займається питаннями рівня «дуже секретно». Відповідно, потрібні кімнати спеціально облаштовані, з додатковим обладнанням, яке не дозволяє знімати аудіо чи будь-який інший сигнал, — розповідає екс-заступник глави АП. — Наприклад, засідання РНБО мають таку вимогу. Є обладнання, яке захищає такі засідання. Ми розуміємо, що президент обговорює критичні питання. Це не просто «пацани зібралися поговорити».

Це — лише кілька проблем з десятків, які мали б вирішили прихильники переїзду АП з вулиці Банкової. Тож наразі ця ідея (як підозрюємо, і багато інших) так і залишиться однією з сюжетних знахідок серіалу «Слуга народу».

Схожі новини