Передплата 2024 ВЗ

«Хочу, щоб з мене в армії зробили чоловіка, навчили воювати»

У Львівському обласному військовому комісаріаті відправили до українських військових формувань перших 200 призовників

У Львівському обласному військовому комісаріаті триває весняна призовна компанія. Весняний призов на строкову службу стартував 1 квітня і триватиме до кінця червня. Перші дві сотні призовників із Львівщини відправили на строкову службу. Загалом майже 870 новобранців від Львівщини, віком від 20 до 27 років, розподілять між різними підрозділами: ЗСУ, Національною гвардією, Прикордонною службою та спеціальною службою транспорту.

Цьогоріч призовників вперше зібрали у приміщенні нового збірного пункту, що знаходиться на вулиці Батуринській. Цю будівлю підготували за кошти волонтерів Львівщини спеціально для майбутніх українських армійців приблизно за два місяці.

«У старому приймальному пункті для нічлігу новоприбулих у нас була одна казарма, де спало одразу близько 200 чоловік. Та завдяки спільним зусиллям волонтерів, у новому обласному приймальному пункті, який цієї весни приймає перших відвідувачів, діє „кубрикова система“. Тож тепер ми можемо спокійно розподіляти строковиків по кімнатах», — зазначив офіцер прес-служби Львівського обласного військового комісаріату Роман Поронюк.

Офіцер прес-служби Львівського обласного військового комісаріату Роман Поронюк демонструє приміщення нового збірного пункту
Офіцер прес-служби Львівського обласного військового комісаріату Роман Поронюк демонструє приміщення нового збірного пункту

Закон України передбачає: в десятиденний термін від дня оголошення призову громадянин призовного віку зобов’язаний з’явитися у військкомат, не очікуючи повістки. Адже такий його обов’язок. Тим паче в нас існує практика, що після третьої повістки справа може бути передана правоохоронцям.

Працівники військкомату приємно здивовані великою кількістю призовників, які добровільно з’явилися на збірний пункт саме у перший день відправки. За іронією, весняний призов календарно збігся з Великодніми святами, які галичани проводять переважно у родинному колі. Та завдяки такому фактору Львівська область вже в перший тиждень розподіляє по військових частинах близько 40% від запланованої кількості призовників, а це приблизно 370 осіб. Ще одна особливість цьогорічного весняного призову: поповнення складу українського війська строковиками відбулося 23 квітня. Це на два тижні пізніше, аніж було заплановано офіційно. Причиною такої затримки став другий тур президентських виборів.

Члени медичної комісії розповідають про ріст свідомості у юнаків, що йдуть до армії. Як засвідчила офтальмолог пані Наталія, «акторів-награвантів» серед призовників вже немає. Можливо, зустрічаються такі, що ще до кінця не відійшли від проводів, але їх одиниці. Загалом усі хлопці після початку військових дій на Донбасі набагато свідоміше ставляться до власного обов’язку перед державою".

«Повістку мені не вручали ні особисто, ні надсилали на пошту, — поділився з „ВЗ“ призовник Роман Кравчишин. — До мене прийшли прямо додому. Та я завжди думав: якщо покличуть до армії — „відмазуватись“ не буду. Це зовсім не пасує у теперішній ситуації. Батьківщину треба боронити, навіть якщо в армійській їдальні годують не дуже смачно. Якщо чесно — у військкоматі трохи дивує медогляд. Він є ніби фіктивним: реально перевіряють лише зір і зуби. Майбутнім призовникам у жодному разі не рекомендую класти продукти до сумки. Необхідні речі залишайте у кишенях. Бо сумки на деякий час забирають і перевіряють: продукти можуть зіпсуватись, тож перекусити не буде чим».

Поки є хвилька вільного часу, рекрути грають на укулеле
Поки є хвилька вільного часу, рекрути грають на укулеле

Згідно з даними обласного комісаріату, зараз на території Львівщини нараховується приблизно 21 тисяча «ухилянтів». За словами керівника Львівського обласного військового комісаріату, полковника Олександра Тіщенка, 40% тих, хто намагаються уникнути строкової служби, мають право на офіційну відстрочку, але ніяк не насмілюються прийти у свій військовий комісаріат з необхідними документами. Військовий комісар також звернувся до батьків, щоб вони не боялись відпускати власних дітей до армії, буцімто «через АТО». Полковник запевнив, що від початку війни жоден строковик ще не потрапив і не потрапить на передову.

Армійський призов у нас завжди був окутаний різноманітними міфами. Сьогодні службу в армії, на жаль, вважають не дуже престижним, а то й безсенсовним заняттям. Серед людей призовного віку стало надзвичайно популярним «ухилянтство» від строкової служби. Однак, існує багато маловідомих прикладів, коли особа призовного віку стає захисником Вітчизни за власною ініціативою.

Наприклад, «український іспанець» Орест Кулявець, який повернувся з теплих Піренеїв спеціально, аби виконати обов’язок перед Батьківщиною. Хлопець з шести років проживав з родиною в Іспанії, та після того, як відсвяткував 20-річчя — попри скепсис рідних та друзів повернувся на Україну. Цікаво, що в Мадриді в Ореста вже була робота, офіційне право на працю та можливість отримати громадянство і служити у Збройних силах Королівства, яке є офіційним членом НАТО. Натомість Орест вибрав інший шлях. «Давно мріяв служити в армії, — розповів строковик. — Дуже хочу потрапити в український десант. Хочу, щоб з мене в армії зробили чоловіка, навчили воювати. Після строкової служби мрію підписати контракт і залишитися тут на службу. Немає жодних проблем, якщо потраплю на Схід».

Фото автора

Схожі новини