Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Довкіллю не зашкодить»: у Міністерстві екології дали добро на сміттєвий завод у Львові

Сміттєпереробний комплекс у Львові, що на вул. Пластовій не буде завдавати шкоди довкіллю. Вплив на навколишнє середовище є екологічно допустимим.

Про це йдеться в офіційному висновку із Оцінки впливу на довкілля, який оприлюднило Міністерство екології та природних ресурсів України.

Заступник міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Сергій Бабак наголосив на брифінгу: «Висновок з Міністерства екології — це останній документ, на який очікували. Усе, що мало зробити місто для будівництва заводу, було зроблено — отримали усі документи, які згідно з законодавством необхідні для будівництва сучасного сміттєпереробного комплексу (він буде найпершим в Україні. — Авт.). Тепер справа за Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) щодо визначення переможця, який будуватиме комплекс. А далі — перехід до конкретних дій, тобто будівництва».

Візуалізація проекту сміттєпереробного заводу на вулиці Пластовій.
Візуалізація проекту сміттєпереробного заводу на вулиці Пластовій.

Директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря додав: «Висновок щодо оцінки впливу на довкілля від Міністерства екології України є одним із останніх і головних етапів підготовки до початку будівництва сміттєпереробного заводу. Ми отримали чергове підтвердження того, що майбутній комплекс буде екологічно безпечним та відповідатиме усім європейським нормам із захисту довкілля. Тож очікуємо, що вже цього року у Львові стартує будівництво заводу. Його зведуть за два роки».

Нагадаємо, у січні цього року відбулися громадські слухання щодо проекту заводу. Впродовж минулого року експерти Інституту проектування «Комфортбуд» із залученням спеціалізованої експертної організації вивчали технологію цього об’єкту, щоб зрозуміти: чи вплине він на екологічний стан міста. Фахівці, які провели це дослідження, враховували національні та міжнародні вимоги щодо будівництва та експлуатації таких об’єктів. Проти сміттєпереробного заводу постали мешканці прилеглих вулиць та деякі екологи. Їхні аргументи — завод неабияк зашкодить довкіллю мікрорайону.

З досьє «ВЗ»

Сміттєперербний завод на вулиці Пластовій — перший в Україні сучасний комплекс із європейською технологією механіко-біологічної переробки відходів. Технологія передбачатиме сортування сухих та вологих відходів, вторинної сировини та облаштування окремих майданчиків для збору електроніки, великогабаритного і будівельного сміття. Цього року запрацює станція компостування органічних відходів. Для цих цілей місто отримало 25 мільйонів євро кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку, 10 мільйонів євро гранту — безповоротної фінансової допомоги від екологічних фондів. Внесок міста — 6,75 мільйона євро.

Схожі новини