Передплата 2024 «Добрий господар»

Скандалу у реанімації Києва зі знущанням з дитини: з’явилися подробиці

  • 23.04.2019, 14:49
  • 598

Матір однорічної дівчинки Емми звинувачує лікарів столичної лікарні у жорстокому поводженні з її донечкою. У лікарні подібне заперечують, але їх тепер перевірить поліція.

Жінка згадує, як її доньку забрала медсестра в реанімацію, щоб там встановити катетер, а саму Валерію в маніпуляційну разом з дитиною не пустили. Мама стверджує, що почула крики дитини через двері, йдеться в сюжеті ТСН.

«Вона різко затихла. І різко знову почала дуже сильно кричати», — каже Валерія Квасневська. З її слів, вона чула чоловічий голос: «Рота закрий, тварюко! Я сказав — закрий рота!» — розповіла жінка.

Вона почала дзвонити у домофон і вимагати впустити її всередину.

«Через п’ять хвилин мені дитину винесли абсолютно без якихось емоцій. Вона лежала на руках у цієї медсестри. Я у неї чітко спитала: хто кричав? Вона сказала: це не я», — розповідає мама дівчинки.

Після того вона майже 12 годин намагалися встановити прізвища лікарів зі зміни, із родиною та юристом звернулись до головного лікаря — той пояснив, що йому переказали про відсутність прохань пройти разом із дитиною в реанімацію та заперечили будь-яке знущання з дитини.

У Міністерстві охорони здоров’я нагадують, що існує спеціальний наказ, котрий дозволяє родичам бути присутніми в реанімації. Заборонити можна лише тоді, коли пацієнту роблять маніпуляцію.

«Одна людина може перебувати цілодобово, не більше двох осіб можуть одночасно знаходитись біля одного пацієнта», — пояснив речник МОЗу Олександр Ябчанка.

У лікарні запевняють, що до реанімації пускають, а мати Емми просто не висловлювала бажання зайти, а до маніпуляційної від входу більше 15 метрів, тож почути щось достеменно неможливо.

«Дитина була уколена двічі. Дитина під час встановлення, безумовно, періодично плакала, коли дитину тримали. Коли вводили у вену, двічі робилися ці уколи, точно так само через якийсь час дитина заспокоювалася», — переконує завідувач відділенням анестезіології та інтенсивної терапії дитячої міської лікарні № 1 Микола Трикаш.

Медики стверджують, що ніяких образ, крику чи фізичного тиску не було.

Мати маленької пацієнтки залишила допис у соцмережі, який набрав уже 12 тисяч репостів. Тато дівчинки написав заяву до поліції, там відкрили кримінальне провадження за статтею про неналежне виконання професійних обов’язків медичним працівником і проводять перевірку.

Схожі новини