Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Уляна вже хороша? Радник Зеленсього лікар Комаровський розповів про своє бачення боротьби з кором та ставлення до Супрун

  • 22.04.2019, 19:43
  • 1 159

Лікар Євген Комаровський, який став консультантом Володимира Зеленського з медицини, назвав можливі кроки у боротьбі зі спалахом кору. Також він наголосив, що жодна команда МОЗ, жоден міністр не зробили для пропаганди вакцинації та забезпечення вакцинами так багато, як нинішня.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

«До епідемії кору Україна послідовно йшла всі роки незалежності. Проти щеплень вакханалія в більшості ЗМІ, помилкова статистика, липові довідки, дефіцит вакцин і т.д.», — написав Комаровський.

За словами Комаровського, для боротьби зі спалахом кору необхідно піти на такі кроки:

1. Юристи. Конкретні рекомендації з теми «Вакцинація: права і обов'язки», відповідальність за фальсифікацію статистичних даних і конкретних довідок, можливості обмеження сервісних функцій держави щодо тих, хто відмовляється від вакцинації — відповідні законопроекти в Раду, розгляд за прискореною процедурою;

2. Додаткові кошти: на безкоштовні вакцини не тільки для дітей, а й дорослих, і ці вакцини в усі лікувальні установи, незалежно від форми власності, пільги лабораторіям на дослідження, пов'язані з визначення імунітету до кору, матеріальна база інфекційних стаціонарів, матеріальне стимулювання медиків т. д.

3. Система освіти — контроль вакцинального статусу усюди, де тільки можна, обмежувальні заходи;

4. Пропаганда вакцинації — соціальна реклама, телебачення, соцмережі, заохочення роботодавців;

5. Додаткова допомога батькам, чиї діти вакциновані;

6. Страхування ризику поствакцинальних ускладнень.

Комаровський наголосив, МОЗ має потребу в допомозі президента, серед іншого для того, аби скликати засідання РНБО. Також, за його словами, президент не має миритися із ситуацією, коли на очах у всієї країни йде війна МОЗ та парламентського комітету з охорони здоров'я; не повинен допускати, щоб міністр роками був «в.о.».

Водночас, за його словами, жодна команда МОЗ, жоден міністр не зробили для пропаганди вакцинації та забезпечення вакцинами так багато, як нинішня команда.

«Те, що не Супрун винна в спалаху кору, очевидно кожному, хто в темі й хоч крапельку зі здоровим глуздом», — написав Коморовський.

«Я не просто підтримую — я прихильник реалізованого сьогодні стратегічного курсу на реформу охорони здоров'я», — наголосив він та додав, що має безліч зауважень з тактики реформ.

Комаровський зазначив, що МОЗ не має реальної підтримки в парламенті і багато топ-політиків необґрунтовано критикують реформу. Також він зазначив, що розв'язання проблем впирається, найчастіше, «не в хотілки МОЗ, а в наявність коштів».

Схожі новини