Передплата 2024 «Добра кухня»

Білорусь обмежила експорт бензину і дизелю через проблеми із нафтою

  • 22.04.2019, 13:15
  • 708

Білоруський концерн «Белнефтехим» обмежив експорт нафтопродуктів у зв’язку з погіршенням якості нафти.

Як пише «Економічна правда», про це повідомляє видання «Белта» з посиланням на слова заступника голови концерну Володимира Сізова.

«З урахуванням проведення посівної кампанії, наявних ризиків з переробки сировини з погіршеною якістю нами прийнято рішення про тимчасове обмеження поставок нафтопродуктів по експортних напрямках», — цитує видання слова Сізова.

19 квітня «Белнефтехим» вперше поскаржився на погіршення якості експортної нафти марки Urals, що надходить по нафтопроводу з Росії. Окремі проби показували перевищення допустимої норми хлоридів в 100 разів.

У зв'язку з цим «Белнефтехим» запросив офіційну зустріч з представниками «Транснафти».

21 квітня газета «Ведомости» з посиланням на «Вісник Нафтан» повідомила, що російська компанія «Транснефть» визнала факт поставки неякісної нафти в Білорусь.

За даними enkorr, в зв'язку зі сформованою ситуацією «Білоруська нафтова компанія» повністю припинила експорт світлих нафтопродуктів до нормалізації ситуації з поставками нафти.

«Поки всі „світлі“ йтимуть на внутрішній ринок, по експорту пауза, скільки вона триватиме — невідомо», — сказав enkorr представник ЗАТ «БНК» на умовах конфіденційності.

Припинення поставок з Білорусі вже підтвердив трейдер в одному з найбільших імпортерів білоруських нафтопродуктів.

У 2018 році частка білоруського ДТ в балансі українського ринку становила 33%. Мозирський і Новополоцький НПЗ за підсумками минулого року відвантажили в Україну 2,343 млн т (-8% в порівнянні з 2017 роком).

Білоруські виробники залишаються основним джерелом постачання бензинів до України. У 2018 році імпорт бензину з Білорусі в Україну становив 836,5 тис. т, що дорівнює 44% обсягу українського ринку.

Схожі новини