Передплата 2024 «Добра кухня»

Сьогодні — Великий понеділок: що не можна робити на початку страсного тижня

  • 22.04.2019, 12:22
  • 1 390

22 квітня українські православні зустрічають перший день Великої Седмиці — Великий понеділок. Це перший день Страсного тижня, присвячений пам’яті останніх днів земного життя Ісуса Христа.

У дні Великої Седмиці церква закликає вірян взяти участь в особливих пам'ятних богослужіннях і стати причасниками священних спогадів про страждання та жертви Христа, пише УНІАН.

У перший день Страсного тижня християни шанують старозавітного Йосипа Прекрасного, із заздрості проданого братами в Єгипет. Його доля передвістила страждання Ісуса.

Крім того, в ході богослужіння згадується також висушення Господом вкритої листям, але безплідної смоківниці — біблійного символу фарисеїв, які демонструють побожність, але позбавлені віри та благочестя.

Великий понеділок — що робити

У Великий понеділок починається підготовка до зустрічі недільного свята Великодня. Наші предки в цей день чистили двори та хати. Чоловікам належало полагодити або викинути усе зламане в господарстві.

Ті, кому здоров'я дозволяло дотримуватися суворого посту, в цей день відмовлялися від їжі та води.

У православних храмах справляються особливі літургійні служби. Відбувається також молебень на початок чину мироваріння. Миро — спеціальна суміш з масел, яка використовується для миропомазання. Вона готується лише раз на рік — з понеділка по середу Великої Седмиці.

На півдні України на «Живий понеділок» здійснювалися великі поминки за померлими родичами.

Великий понеділок — що не можна робити

Великий понеділок — перший день пам'яті про останні дні Ісуса в земному житті. В цей день слід уникати розважальних заходів.

Крім того, необхідно уникати сварок, лихослів'я та гріховних помислів.

Великий понеділок — прикмети

Народна пам'ять зберегла ряд прикмет, пов'язаних з Великим понеділком.

У ході прибирання на Великий понеділок господині підмітали закутки будинку вологою ганчіркою, щоб «вигнати» хвороби.

Якщо Великий понеділок видався сонячним, то врожай буде рясним, а всі шлюби, укладені влітку, будуть щасливими.

Вважалося, що якщо у цей день промочити у воді золоті або срібні прикраси, а потім вмитися цією водою, то можна зберегти молодість і здобути багатство.

Схожі новини