Передплата 2024 «Добрий господар»

Україні необхідно зберегти курс, накреслений ще 5 років тому, — митрополит Епіфаній

  • 21.04.2019, 11:10
  • 589

Без держави не буде і Української помісної церкви, тому варто зберегти той курс, який був нами накреслений п’ять років тому, під час Революції гідності.

Про це «Прямому» розповів предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній, який прийшов проголосувати.

— Сьогодні ще велике православне свято — Вербна Неділя. Як світське і церковне життя поєднується? Як ви встигли і там, і там?

— Сьогодні ми святкуємо насправді величне свято — Входу Господнього в Єрусалим, Вербну Неділю. І напередодні богослужіння, святкового богослужіння, яке зараз відбудеться в Михайлівському Золотоверхому монастирі, який є кафедральним храмом нашої Помісної Української православної церкви, Ми будемо молитися. І зараз ми виконали свій громадянський обов’язок напередодні молитви. Під час богослужіння ми будемо молитися за мир, щоб вибори пройшли спокійно, мирно і в демократичний спосіб.

— Ви закликали, що це дуже відповідальний вибір для всіх українців. З яким настроєм ви взагалі голосували?

— З дуже позитивним настроєм. Бо справді це велика відповідальність для кожного українця. Сьогодні ми обираємо главу Української держави. Ми обираємо того, який буде в майбутньому протягом наступних п’яти років давати відповіді на ті важливі відклики інформаційні, економічні, військові, а також і релігійні. Бо церква відіграє важливу роль у державотворенні. Церква є духовною основою нашої Української держави. Якщо не буде церкви, не буде і держави. Відповідно, навпаки, якщо не буде держави, то ми не будемо мати своєї Української помісної православної церкви. Тому ми повинні зберегти той курс, який був нами накреслений п’ять років тому, під час Революції гідності, і багато покладено на жертовник нашої незалежності там, на сході України, де зараз точиться війна і проявлена агресія з боку Російської Федерації.

— Ви також закликали, що саме цей момент агресії і війни на сході, він додає відповідальності всім громадянам України. Скажіть, будь ласка. Сьогодні людям які б рекомендації дали перед тим, як піти до цієї кабінки і віддати свій голос за кандидата?

— Потрібно пам’ятати, що ми зберігаємо свою територіальну цілісність. Україна перебуває зараз у важки випробуваннях. Ми перебуваємо в стані війни. Тому ми обираємо главу Української держави, який повинен і надалі боротися проти цієї агресії і повинен зберегти територіальну цілісність нашої України і зберегти той європейський курс, до якого ми з вами прагнули і прагнемо в майбутньому, щоб стати повноцінним членом європейської громади.

Нагадаємо, у першому турі жоден з кандидатів не набрав 50%+1 голос, тож сьогодні українцям доведеться обирати між двома лідерами першого туру: чинним президентом країни Петром Порошенком і шоуменом Володимиром Зеленським.

Схожі новини