Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Окупанти стягують важке озброєння до лінії розмежування — СЦКК

  • 20.04.2019, 17:12
  • 550

Збройні формування Російської Федерації та їхні найманці на порушення Мінських домовленостей і далі зосереджують важке озброєння у зоні, де його розміщення заборонено.

Про це повідомляє українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) на сторінці штабу ООС у Facebook.

«Українська сторона СЦКК повідомляє, що збройні формування Російської Федерації та їхні найманці продовжують грубо порушувати Мінські домовленості, зосереджуючи важке озброєння у зоні, де його розміщення заборонено згідно з пунктом 5 Меморандуму від 19 вересня 2014 року», — йдеться в повідомленні.

Зокрема, за даними щоденного звіту СММ ОБСЄ, безпілотний літальний апарат Місії зафіксував озброєння, яке належить найманцям збройних формувань Російської Федерації. На непідконтрольних урядові України територіях також виявлено озброєння, розміщене з порушенням ліній відведення.

Водночас, представники Місії ОБСЄ повідомили, що незаконні збройні формування РФ постійно обмежують свободу пересування та забороняють доступ спостережної моніторингової місії на не підконтрольних урялові територіях, що є грубим порушенням.

«Так, члени збройних формувань відмовили патрулю Місії у проїзді на північ через блокпост, розміщений на південному краї ділянки розведення в районі населеного пункту Золоте. Ще у двох окремих випадках на блокпості збройних формувань, розміщеному біля населеного пункту Заїченко, бойовики відмовили патрулям Місії у проїзді до населеного пункту Саханка, … посилаючись на „снайперський вогонь“ та проведення „робіт із розмінування“ у даному районі», — наголошують в СЦКК.

Крім того, у не підконтрольному урядові України районі на блокпосту біля населеного пункту Лукове Донецької області представникам Місії було відмовлено у проїзді після того, як спостерігачі не стали пред’являти план патрулювання.

А на блокпосту неподалік населеного пункту Безіменне бойовики відмовили патрулю Місії у проїзді в західному напрямку, пославшись на те, що «в цьому районі проводиться комплекс заходів». Також найманці відмовили патрулю Місії у проїзді по автошляху поблизу населеного пункту.

«Українська сторона СЦКК зазначає, що вказані дії російських окупантів свідчать про небажання дотримуватись Мінських домовленостей, про відверте нехтування ними взятих на себе зобов’язань в рамках консультацій Тристоронньої контактної групи щодо відведення важкого озброєння по всій лінії розмежування сторін. А навмисне блокування та заборона доступу патрулів СММ ОБСЄ членами збройних формувань Російської Федерації є черговим підтвердженням приховування злочинних дій і намірів окупованої влади та їх зацікавленість в подальшому загостренні конфлікту на Донбасі», — заявили в СЦКК.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень