Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Дипломатичний скандал: посол Росії в Білорусі не бачить різниці між федеральним округом і незалежною державою

  • 20.04.2019, 12:11
  • 622

Дипломатичний скандал виник після коментарів посла Росії Михайла Бабича щодо послання президента Білорусі Олександра Лукашенка — коли Бабич заявив, що слова лідера Білорусі щодо зміни вартості будівництва БілАЕС «безпідставні».

У міністерстві закордонних справ Білорусі звинуватили російського посла в Мінську Михайла Бабича у прагненні «зруйнувати тісні і дружні відносини двох братніх народів» через коментарі дипломата щодо вартості будівництва Білоруської атомної електростанції (БілАЕС),

Про це повідомляє ЗІК.uа з посиланням на TUT.BY.

«Пан посол абсолютно не бачить жодної різниці між російським федеральним округом, де, як нам розповідали, він любив роздавати моралі наліво і направо, і незалежною державою. Хоча в посланні президент Білорусі абсолютно чітко і зрозуміло висловився щодо незалежності нашої держави і скептичного, м'яко кажучи, ставлення до нашої багатовікової історії з боку окремих іноземних політиків… Протягом довгого часу багато зовнішніх сил безуспішно намагалися зруйнувати тісні і дружні відносини двох братніх народів. Так от: те, що не вдалося цим зовнішнім силам протягом кількох останніх десятиліть, успішно й ефективно вдається панові Бабичу буквально за кілька місяців», — ідеться в заяві.

19 квітня, виступаючи з традиційним посланням до народу і парламенту Білорусі, Лукашенко заявив, що вартість будівництва БілАЕС може становити приблизно 7 млрд доларів замість 10 млрд, які передбачено кредитною угодою Москви і Мінська.

Зі свого боку, посол Бабич 19 квітня в інтерв'ю «Спутнику» вказав, що Лукашенка ввели в оману — російська сторона ніколи не озвучувала Мінську кінцевої вартості БілАЕС, — і назвав слова білоруського президента «безпідставними».

Білоруська (Островецька) атомна електростанція — АЕС, яку будують на території Білорусі за проектом АЕС-2006 спільно з російським «Атомбудекспортом». Кінцеву вартість БілАЕС оцінювали в $ 10−11 млрд. Заплановано, що перший блок запрацює 2020 року, другий — 2021 року.

Схожі новини