Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Проєвропейські партії збережуть більшість у Європарламенті — опитування

Альянс проєвропейських консервативних, соціалістичних і ліберальних партій отримає абсолютну більшість на виборах до Європейського парламенту в наступному місяці, хоча представництво євроскептиків у парламенті зросте.

Такі дані засвідчило оприлюднене в четвер опитування, повідомляє Reuters.

Сьогодні більшість у Європейському парламенті має коаліція правоцентристських і лівоцентристських груп.

Згідно з новим опитуванням, яке включає в себе опубліковані 15 квітня національні опитування, та передбачає, що кількість місць залишиться на рівні 751, правоцентристська Європейська народна партія (ЄНП) залишиться найбільшою групою зі 180 місцями, що становить 24% від загальної кількості депутатів. Сьогодні група має 29% мандатів.

Соціалісти і демократи будуть на другому місці зі 149 мандатами, що дорівнює 19,8%. Третє місце прогнозують лібералам з 10% (76 місць).

Оскільки очікується, що Велика Британія візьме участь у виборах у зв’язку з відкладенням виходу з ЄС, частка місць євроскептиків у парламенті може зрости до 14,3% у порівнянні з сьогоднішніми 10%.

Зокрема, євроскептична група «Європа свободи і прямої демократі», до якої входить Партія незалежності Великої Британії, отримає 6%. Націоналістична «Європа націй і свобод» (ENF), яка включає італійську «Лігу» та французьку ультраправу партію «Національне зібрання», збільшить свою підтримку від 3,3% до 8,3%.

Група європейських консерваторів і реформістів (ECR), до якої входить партія PiS польського лідера і євроскептика Ярослава Качинського, отримає 8,8%.

Група «Альянс лібералів і демократів за Європу» (ALDE) розраховує завоювати 10,1% голосів. Європейські об'єднані ліві/Ліво-зелені Півночі — 6,1%, Зелені — Європейський вільний альянс — 7,6%.

Схожі новини